Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Никога не яжте тези храни сурови

25 октомври 2024, 11:26 часа

Много от ежедневните храни са напълно безопасни и питателни, когато са приготвени правилно, но когато се консумират сурови или дори недостатъчно сготвени, съставките излагат хората на риск от заболяване или по-лошо.

Много хора са наясно с потенциала да развият хранителни заболявания, като ядат сурови или недостатъчно термично обработени животински продукти, включително пилешко, яйца и месо.  Въпреки това има и храни на растителна основа, които трябва да не се консумират, ако са сурови.

Спанак - суров или сварен е по-полезен

Телешка кайма

Има причина всички прибори, които се допират до сурово смляно говеждо месо при готвене, да бъдат почистени, за да не замърсят крайния продукт. Мляното говеждо месо никога не трябва да се яде сурово и има основателна причина. E coli е бактерия, която може да се намери в говеждо месо и може да причини тежки хранителни заболявания и дори смърт. E coli се убива при температура от 71 градуса. Бактериите на пържолата се намират от външната страна на месото. Една пържола е безопасна за консумация недостатъчно сготвена, тъй като бактериите отвън все още са сготвени и убити.

Суров ориз на гладно - полезно или вредно е това?

Домашни птици

Птиците под каквато и да е форма не трябва да се консумират сурови. Пиле, пуйка, патица, гъска и други домашни птици трябва да достигнат вътрешна температура от поне 165 градуса, преди да бъдат безопасни за сервиране. Суровото пиле може да съдържа множество бактерии, включително салмонела, които могат да причинят хранителни заболявания.

Мляко

Суровото мляко е противоречиво на много нива. Пастьоризацията беше изобретена, за да помогне за намаляване на риска от заболяване от бактерии, тъй като беше толкова често срещано. Има редица бактериални щамове, като E. coli, салмонела, Listeria и Campylobacter, които са открити и свързани с консумацията на сурово мляко. Всяко от тях може да доведе до хоспитализация или дори смърт.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес