Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Невероятните ползи от кайсиите, за които забравяме

14 юни 2023, 14:44 часа
Реклама

Кайсиите са много популярен плод в България. Но не всеки може да ги консумира. Едва ли някой ще спори, че кайсиите заемат почетно място като ползи за нашия организъм.

Какви са невероятните ползи от кайсиите за човешкото тяло?

Първо, в кайсиите има много вещества, които са много полезни за нашето тяло. На първо място, разбира се, ще споменем витамините (A, C, E, H, K). След това - каротини, флавоноиди, фитостероли и др.

Как се консумират кайсиите?

По принцип лекарите препоръчват не повече от 0,3 кг за жените и 0,4 кг за мъжете на ден. Освен това кайсиите не трябва да се ядат на празен стомах или като десерт, а строго между закуска, обяд или вечеря (с почивка от няколко часа). Така тялото ще извлече максимална полза от кайсиите, а плодовите киселини няма да навредят на червата.

Ядката от кайсия е много полезна за хора с тези проблеми

Какви са ползите от кайсиите за жените?

Кайсиите ще помогнат малко да спрат процеса на стареене и да намалят обиколката на талията. Факт е, че кайсиите помагат за премахване на излишната течност от тялото, плюс нормализират метаболизма, в някои случаи регулират функционирането на щитовидната жлеза, а също така помагат за възстановяване на тялото по време на менопаузата.

За онези жени, които планират да попълнят семейството си, яденето на кайсии увеличава шансовете за зачеване. Кайсиите ще помогнат да се развие правилно, а самата майка ще бъде облекчена от запек и подуване.

Какво лекуват сушените кайсии?

Какви са ползите от кайсиите за мъжете?

Яденето на кайсии е много полезно за мъжката репродуктивна система - тоест, допълнителен приток на кръв към тези органи. И това веднага подобрява потентността, подобрява качеството на генетичния материал и, така да се каже, "оживява" простатата.

Кой не може да консумира кайсии?

Кайсиите, особено пресни, могат сериозно да навредят на хора, които страдат от остър гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, както и сърдечни проблеми и възпаление на панкреаса (панкреатит).

Защо кайсиевите ядки са вредни?

Те съдържат много амигдалин - вещество, което в храносмилателната система на човека влиза в химична реакция с местната кисела среда. И тогава се получава циановодородна киселина - доста силно отровно вещество. Естествено, ако изядете няколко ядки, тогава няма да има проблеми, но ако ядете две или три дузини, отравянето е почти гарантирано - гадене и силна болка (в особено тежки епизоди - конвулсии и загуба на съзнание).

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес