Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Необичайни симптоми, които показват, че страдате от сезоннa алергия

24 април 2024, 17:08 часа
Реклама

Дървета, тревата, плевелите, полените и мухъла са само част от нещата, които създават проблеми на хората със сезонни алергии. Всички те знаят, че кихането, запушеният нос и червените, сърбящи очи са някои от характерните симптоми, които често изпитват. Сезонните алергии обаче могат да причинят и някои странни симптоми, които пациентите често не свързват с това състояние.

Вижте още: Как е правилно да пиете вода, ако искате да отслабнете

Лош дъх

Ако имате лош вкус в устата си, той може да не е от определени храни, а от цветен прашец във въздуха.

Когато твърде много назален секрет се плъзне по задната част на гърлото, пациентите могат да изпитат гадене и дори желание за повръщане. Това са бактерии в устата и гърлото, които водят до характерния лош дъх.

Замаяност

Имате чувството, че ще паднете, а не можете да намерите конкретния виновник. Вашите алергии може да са виновникът. Постоянното натрупване на слуз, особено в областта, където се срещат устата и вътрешното ухо, може да създаде натиск в ушите. Това потенциално може да доведе до хронична болка в ушите или да причини загуба на равновесие.

Загуба на обоняние

През последните години започнахме да свързваме загубата на обоняние с инфекция с covid-19, но може да е и резултат от алергии. Хората, които имат сезонни алергии, понякога могат да имат аносмия, която представлява частична или пълна загуба на обоняние. Експертите казват, че това може да се случи, когато лигавицата на носа е значително раздразнена или задръстена.

Изтощение

Чувствате ли се малко по-уморени от обикновено? Липсата на спокоен сън може да бъде причинена от симптоми на алергия, които ви карат да будите през нощта.

„В допълнение към симптомите на алергия, засягащи качеството на съня, те също могат да влошат проблемите със съня, като сънна апнея, което също може да повлияе на количеството сън“, каза д-р Джулия Венд.

Това може да бъде и следствие от това, към което сте алергични, те го наричат ​​„синдром на алергична умора“. Борбата с алергиите през целия ден може да измори тялото ви, оставяйки ви с много по-малко енергия през целия ден, казва д-р Робърт Сърч.

Проблеми с концентрацията

При алергии много хора съобщават за „мозъчна мъгла“ или затруднено концентриране и дори някои симптоми на ADHD, казват експерти, обяснявайки, че изразходването на енергия за други неща като търкане на носа или очите ви води до загуба на енергия, необходима за фокусиране. 

Вижте още: Учени: 18 лесни тайни за по-добър сън, които да изпробвате още днес

Възпалено гърло

Докато възпаленото гърло може да е симптом на вирус, като настинка или грип, то може също да е индикация, че тялото се бори със сезонните алергии. Това се дължи на повишеното производство на слуз в тялото, което причинява постназално изтичане, основната причина за възпалено гърло.

В допълнение, възпаленото гърло може да бъде следствие от повишената употреба на антихистамини, които причиняват прекомерна сухота. Интензивното кихане и кашляне поради постназално изтичане също е симптом, който може да доведе до дразнене на гърлото.

Хъркане

Докато обичайните нарушения на съня като апнея могат да доведат до прекомерно хъркане, алергиите също могат да бъдат виновникът. Симптомите засилват хъркането, тъй като ограничават дихателните пътища, което се отразява на качеството на съня.

Необясними главоболия

Повишеният натиск върху синусите може да е причина за главоболието ви. Синусовите главоболия обикновено се усещат около челото и бузите и са най-лоши сутрин, поради натиска, създаден, докато лежите цяла нощ. Те обикновено стават по-малко интензивни с течение на деня.

Сърбящ език

Устата или езикът може да ви сърбят, когато ядете определени храни, но това не означава, че сте алергични към тази храна. Това може да означава, че храната реагира кръстосано с друг алерген. Един пример са амброзия и банани. Това е известно като орален алергичен синдром (OAS) и се появява, когато пациенти със сезонен алергичен ринит ядат кръстосано реактивни плодове, зеленчуци, подправки или ядки.

Болезнени стави

Симптомите на сезонна алергия могат да бъдат придружени от общо възпаление, тъй като тялото се опитва да се отърве от алергените, които причиняват реакцията, което може да доведе до болезнено подуване на ставите.

Това възпаление, съчетано с умора от лош сън и промени във времето, може да доведе до чести болки в ставите.

Шум в ушите

Шумът в ушите може да бъде причинен от повишено налягане поради запушен нос, което може да причини възпаление и дразнене.

Тези, които страдат от сезонни алергии, също са изложени на повишен риск от ушни инфекции, тъй като ухото няма способността да отвежда правилно излишната течност.

Ако почувствате някой от тези симптоми или класически признаци, че тялото ви се бори с алергените, добрата новина е, че има много начини да намерите лек или облекчение. Като начало се свържете с алерголог, който да ви тества и да установи към какво сте алергични, след което да получите подходяща терапия, съветват специалистите.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес