Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не изхвърляйте водата от коприва - ето какви лечебни свойства има!

01 април 2024, 09:44 часа

За какво се използва водата от коприва? Това е водата, в която сте киснали, варили или запарвали прясно набрана или изсушена коприва. Тъй като при варене или на пара растението отделя изключително ценни вещества, тази тъмнозеленикава запарка е изключително ценна.

Водата от коприва съдържа витамини, каротин, желязо, калий, магнезий и много други полезни елементи. Ето за какво може да се използва водата от коприва и какви са ползите от нея.

Копривата спира косопада и стимулира растежа на косата

Използвайте водата от варенето на коприва няколко пъти седмично при по-остри състояния. Използвайте я добре загрята и масажирайте с нежни движения на пръстите си в корените на косата. След това измийте цялата си коса заедно с останалата част. Скоро ще забележите, че косата ви вече няма да пада, а от скалпа ви ще израснат нови и свежи кичури. Освен това косата ви ще стане здрава, мека и блестяща. За същата цел можете да използвате и готов продукт за вода от коприва, който можете да намерите в продажба. Предлага се под формата на спрей за коса.

6 ползи от копривата, от които трябва да се възползвате

Копривена вода при анемия

Ако имате недостиг на желязо, пийте вода от коприва като чай, за да си набавите необходимото количество от ценния елемент. Можете да пиете поне 1-2 чаши чай от коприва на ден. Ако вкусът е неприятен, подсладете с мед. Когато се приема редовно, скоро ще имате достатъчно желязо за борба с анемията.

Копривата като средство за пречистване на кръвта

Вътрешният прием на запарена вода от коприва има силно кръвопречистващо свойство. В този случай към запарката можете да добавите бял равнец, листа от бяла бреза и други билки, но сместа трябва да бъде приготвена от опитен билкар. Той ще вземе предвид точно това, от което се нуждае тялото ви. Пречистването на кръвта води до подобряване или пълно излекуване на редица кожни заболявания, включително лишеи, екземи, уртикария и др.

Копривена вода за лечение на ишиас, артрит, остеоартрит

Приема се през устата под формата на чай. Лекува възпаление на засегнатите стави и намалява болката. Но освен това копривената вода може да се използва и външно под формата на компреси или вани. За компрес напоете чиста марля в запарка от коприва и след това наложете проблемните зони. За бани се използва предварително приготвена вода с накиснати листа от коприва. Скоро болката ще отшуми и възпалението ще изчезне.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес