Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На кои хора може да навреди корен от женско биле?

30 март 2023, 17:33 часа

Корените и листата на женско биле се използват широко както в медицината, така и в хранително-вкусовата промишленост, например, на негова основа се произвеждат сладкиши.

Препаратите, съдържащи женско биле, повишават секрецията на серотонин и простагландин в стомаха, което намалява нивото на възпаление на лигавицата и насърчава заздравяването на язви.

Глициризинът и редица други вещества, съдържащи се в женското биле, могат да предпазят черния дроб от вредното въздействие на някои вредни за него съединения. Има много доказателства, че глициризинът намалява риска от чернодробна цироза чрез намаляване на концентрацията на трансаминазните ензими.

Глициризиновата киселина премахва задръстванията в горните дихателни пътища, облекчава болките в гърлото, ускорява производството на трахеален секрет. Друго вещество, съдържащо се в екстракта от женско биле, фенолното съединение ликвиритин апиозид, инхибира действието на капсаицина, който причинява кашлица.

Флавоноидите, съдържащи се не само в корена на женското биле, но и в листата му, имат известно антибактериално действие, забавят растежа на патогенните микроби и потискат размножаването на някои вируси - херпес симплекс, варицела, японски енцефалит, грип и везикулозен стоматит.

Билката, която лекува 100 болести

Някои вещества в корена на женско биле имат антиканцерогенни свойства и се използват в съвременен Китай за лечение на редица видове рак. В Япония глициризиновата киселина се използва в клиничното хранене на пациенти със захарен диабет и смятат това фито-вещество за едно от най-важните за поддържане на здравето на хора, страдащи от каквото и да е увреждане на панкреаса.

На кои хора може да навреди корен от женско биле?

Предозирането на женско биле е опасно

Подобно на други билкови лекарства, екстрактът на корен от женско биле съдържа няколко вида различни вещества, някои от които имат вредно въздействие върху човешкото тяло. Фармацевтите класифицират корена на женско биле като умерено токсично билково лекарство и въпреки това предозирането на вещества, базирани на него, може да доведе до значителни проблеми.

Глициризиновата киселина и сапонините от женско биле инхибират ензима 11-бета-хидроксистероид дехидрогеназа, което води до повишаване на кортизола и в резултат на това до развитие на хипернатриемия и хипокалиемия в кръвта.

Корен от женско биле е страшно ПОЛЕЗЕН за тези автоимунни болести

Това е съобщено през 2020 г. в професионалната медицинска преса от лекари на една от най-големите клинични болници в САЩ - Университетската болница на Харвардското медицинско училище в Бостън. Няколко от техните пациенти, които ежедневно консумираха сладкиши с женско биле, починаха в резултат на сърдечна аритмия и инфаркт на миокарда, причинени от хипокалиемия и хипертония поради интоксикация с глициризин.

Американски специалисти от медицинския център Роналд Рейгън в Лос Анджелис твърдят, че по подобен начин, от предозиране на същото вещество от корен от женско биле, чрез инхибиране на надбъбречните и хипофизните жлези, както и изчерпване на запасите от желязо в черния дроб, може значително да увреди човешкото здраве.

Лекари от Евразийската асоциация на терапевтите предупреждават, че твърде честата употреба на еликсира от женско биле може да причини алергични реакции по кожата, гадене, виене на свят и болки в ставите. В допълнение, такова фитолекарство често се предписва на бременни жени за настинки и кашлица, тъй като не може да проникне през плацентата.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес