Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

На какво дължи честото задъхване и как да го преодолеем

23 юли 2022, 16:50 часа

Задъхването обикновено започва да се проявява след определена възраст, когато вече нямаме силите и енергията да бъдем толкова активни както преди. Но ако не сте на тази преломна възраст или никак не сте близо до нея, а все пак се задъхвате дори при изкачване на няколко стълби - задължително трябва да откриете причината за това. Най-честата причина е заседнал начин на живот или затлъстяване, но може да става въпрос и за други опасни състояния, свързани със здравето ни.

Ето и кои са най-честите причини за задъхването ви:

Заседнал начин на живот

Ако не сте свикнали да сте активни и не спортувате в ежедневието си, краткото потичване по автобуса или изкачването на стълбите до петия етаж може и да причинят учестено дишане и задъхване. Това е така, защото мозъкът се опитва да компенсира изгубения кислород. Определено състоянието не представлява опасност, но ако ви се случва за все по-малки физически натоварвания е добре да помислите за здравето си и да подобрите физическата си издръжливост.

За да спрете със затлъстяването - прочетете това, ще ви помогне

Паник атака

Ако сте натрупали в себе си прекалено много негативни емоции или пък сте се развълнували изведнъж твърде силно, не е изключено нивата на адреналина в кръвта ви да се повишат до степен, която може да причини учестено сърцебиене и дишане. Паник атаките не са за подценяване и ви съветваме да се консултирате със специалист и да поработите върху този проблем.

Анемия

Един от симптомите на анемията е задъхването, защото желязодефицитната анемия например причинава липса на достатъчно кислород в тъканите и клетките на тялото ни. Като защитен механизъм срещу този дефицит се появява именно задъхването. За да установите наличието на анемия се правят кръвни изследвания и задължително наблюдение от лекар, както и предписване на адекватно лечение. Подходящи храни за набавяне на желязо са черен дроб, червено месо, елда, ядки, сушени кайсии, боб и др.

Затлъстяването причинява над 1,2 млн. смъртни случая годишно в Европа

Затлъстяване

Затлъстяването не бива да се свързва само с това как изглеждаме на външен вид. При прекалено надномерно тегло се увеличават редица рискове, свързани със здравословното състояние на човек. То може да доведе не само до задъхване и неспособност за изпълнение на много физически активности, но и да е опасно за здравето на сърцето и др. Ако имате проблеми с килограмите е препоръчително да се обърнете към специалист, който ще ви назначи подходящ хранителен и тренировъчен режим спрямо индивидуалното ви състояние и ще следи напредъка ви през цялото време, за да сте сигурни, че всичко е наред.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес