Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Можете ли да приемате ябълков оцет по време на гладуване

10 септември 2023, 15:53 часа
Реклама

Ябълковият оцет е силно киселинна, ферментирала течност, направена от ябълков сок. Това е популярна съставка за готвене и хранителна добавка.

Докато някои хора го приемат направо, други го добавят към водата си, приемат добавки с ябълков оцет или пият напитки, които go съдържат.

Някои доказателства сочат, че оцетът може да помогне за понижаване на нивата на кръвната захар и да стимулира загубата на тегло, като и двете често са целите на много хора, които постят.

Гладуването ви помага да влезете в кетоза, метаболитно състояние, при което тялото ви изгаря натрупаните телесни мазнини, а не енергията, получена от храната, като основен източник на гориво.

Въпреки това може да се чудите дали можете безопасно да приемате ябълков оцет, докато гладувате, без да бъдете изхвърлени от кетоза.

Как ябълковият оцет влияе на гладуването

За да останете в кетоза на гладно, трябва да поддържате изключително нисък прием на въглехидрати.

Това е така, защото въглехидратите са бързо налично гориво за вашето тяло и ако присъстват в достатъчно големи количества, тялото ви ще се върне към изгаряне на въглехидрати, вместо към изгаряне на складирани телесни мазнини.

Изгаря ли и намалява ли наистина оцетът телесните мазнини?

Една супена лъжица ябълков оцет съдържа около 3 калории и по-малко от 1 грам въглехидрати. Следователно е малко вероятно това да повлияе на гладуването ви – освен ако не сте го приели в големи количества, което може да е опасно.

Приемането на ябълков оцет по време на гладуване изглежда помага в борбата с апетита и пристъпите на глад. Освен това няколко проучвания показват, че добавянето на оцет към храната помага за увеличаване на чувството за ситост.

Проучванията също отбелязват връзки между приема на оцет, подобрените нива на кръвната захар и намаленото тегло.

Въпреки че много от тези проучвания не са проведени сред гладуващи хора, те предполагат, че ябълковият оцет може да помогне в борбата с глада и да насърчи стабилни нива на кръвната захар, като и двете са полезни по време на гладуване.

Колко можете да приемате, докато постите

За да извлечете някои от потенциалните ползи от ябълковия оцет, по-малкото е повече.

Приемането на 1–2 супени лъжици (15–30 ml) дневно би трябвало да е достатъчно, тъй като приемането на твърде много може да доведе до някои неприятни странични ефекти като ерозия на зъбния емайл.

Въпреки това, може да искате да избягвате дъвки и напитки с ябълков сайдер, докато постите. Няма гаранция, че тези продукти няма да ви изкарат от кетозата, тъй като често съдържат добавена захар и калории.

Най-добре ли е да се разреди

Ябълковият оцет трябва да се разреди преди консумация.

Това е така, защото оцетът е изключително кисел и излагането на големи количества неразреден оцет може да разруши зъбния ви емайл, както и да раздразни хранопровода и лигавицата на храносмилателния ви тракт.

Едно проучване при здрави възрастни отбелязва, че ерозията на зъбите е налице след само 8 седмици прием на 2 супени лъжици (30 мл) оцет, разреден в 1 чаша (240 мл) вода два пъти дневно. Поради тази причина може да е разумно да разредите оцета дори повече от това.

Опитайте да разредите най-много 1 супена лъжица (15 мл) оцет в 240 мл вода, за да го направите по-безопасен за пиене. Ако все още е твърде силно за вашия вкус, можете да го разредите още повече.

Природно средство, което е превенция за камъни в бъбреците

Ако искате да защитите зъбите си още повече от киселинността на оцета, можете да пиете разредения ябълков оцет със сламка или да го приемате под формата на капсули.

И приемането на добавки с ябълков оцет, и гладуването са методи за подпомагане на контрола на нивата на кръвната захар и насърчаване на загубата на тегло, така че много хора ги използват в комбинация.

Някои изследвания показват, че ябълковият оцет може да ви помогне да се почувствате по-сити, което може да бъде много полезно по време на гладуване.

Ако искате да добавите ябълков оцет към гладуването си, придържайте се към 1–2 супени лъжици (15–30 мл) на ден и не забравяйте да разредите оцета в много вода.

Като цяло, малко ябълков оцет всеки ден може да ви помогне да направите гладуването си по-лесно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес