Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Може ли калциевият дефицит да засегне вашите зъби?

30 август 2024, 08:45 часа

Калцият е основен минерал - тялото ви не го произвежда, така че трябва да преминете през диетата си.

Той участва в правилния растеж, развитие, функциониране на нервната система и кръвообращението и здравето на костите.

Липсата на достатъчно калций във вашата диета може да доведе до калциев дефицит. Това може да доведе до редица симптоми, някои от които могат да засегнат вашите зъби.

Сигурен съм, че държите на усмивката си толкова много, колкото и аз, така че помислете за тези ефекти от недостига на калций. Тази статия разглежда как дефицитът на калций може да засегне вашите зъби и предлага начини да сте сигурни, че получавате достатъчно калций.

6 начина да поддържате венците си здрави

Симптоми на калциев дефицит

Приблизително 99% от калция в тялото ви се съхранява в костите и зъбите. Не е изненадващо, че повечето симптоми на калциев дефицит засягат тези области.

Развитието на забележими симптоми на калциев дефицит може да отнеме години, тъй като тялото ви саморегулира калциевия си баланс много строго.

Когато нивата на калций в кръвта са неадекватни, тялото ви може да започне да отклонява калций от костите ви и в кръвта, мускулите и други вътреклетъчни течности. С течение на времето това може да доведе до отслабване на вашите кости и зъби, наред с други потенциални симптоми.

Зъби

Дефицитът на калций може да направи костите ви по-крехки - включително зъбите ви.

Това може да ви изложи на риск от загуба на зъби. Всъщност, едно клинично изпитване при 145 по-възрастни възрастни установи връзка между лошия прием на калций и загубата на зъби.

По време на първоначалното изпитване 13% от участниците, приемащи добавки с калций и витамин D и 27% приемащи плацебо, са загубили поне един зъб.

При 2-годишно проследяване 40% от участниците, които са консумирали поне 1000 mg калций на ден, и 59% от тези, които са консумирали по-малко от това, са загубили поне един зъб.

Други симптоми

В допълнение към промените в зъбите, дефицитът на калций може да се появи като други симптоми. Докато симптомите варират от човек на човек, дефицитът на калций може да засегне тялото ви по безброй начини.

Например, някои хора с дефицит на калций могат да развият остеопения или намалена костна минерална плътност. Ако не се лекува, това може да се превърне в остеопороза, по-тежко заболяване, характеризиращо се със слаби, порести, склонни към фрактури кости (4 Trusted Source).

Освен това изследванията показват, че жените с остеопороза са по-склонни да изпитат загуба на зъби, отколкото тези, които нямат остеопороза.

Други потенциални симптоми на калциев дефицит включват:

  • промени в ноктите
  • силна умора
  • необичаен сърдечен ритъм
  • лош апетит
  • изтръпване и изтръпване на върховете на пръстите ви
  • мускулни крампи
  • конвулсии

Ако не се диагностицира и не се лекува, тежкият дефицит на калций може да доведе до по-сериозни здравословни усложнения. В екстремни случаи нелекуваният дефицит на калций може да бъде фатален.

Как да махнем лак без лакочистител

Причини за калциев дефицит

Дефицитът на калций може да бъде причинен от няколко фактора. Някои от най-често срещаните са бъбречна недостатъчност, операции, които премахват стомаха или променят части от храносмилателния тракт, и продължителна употреба на диуретични лекарства, които насърчават отделянето на течности.

Лошият прием на диетичен калций за дълъг период от време може да бъде най-вероятният виновник за потенциалния дефицит на калций - не е изненада, тъй като тялото ви не може да произвежда калций само.

Резервите на калций в тялото ви са ограничени, така че не забравяйте да консумирате много калций в диетата си.

Витамин D е необходим за поддържане на нормални нива на калций. Ако не получавате достатъчно витамин D, тялото ви не може правилно да абсорбира калций, което може да увеличи риска от калциев дефицит.

Лечение и профилактика

Лекарите често предписват калциеви добавки за лечение на калциев дефицит. Сред най-често срещаните форми са калциевият карбонат и калциевият цитрат.

Скорошни проучвания обаче установиха, че калциевите добавки могат да имат незначителен ефект върху предотвратяването на фрактури на костите и дори могат да представляват риск за здравето на храносмилането, сърцето и бъбреците.

Ако имате нисък прием на калций или забележите промени в здравето на костите или зъбите си, посетете Вашия лекар възможно най-скоро, за да бъдете оценени за дефицит на калций. Експертната оценка ви предлага по-добра прогноза в сравнение с опитите за самолечение с калциеви добавки.

Най-добрият подход за поддържане на зъбите ви здрави е да практикувате навици, които могат да помогнат за предотвратяване на недостиг на калций и отслабени кости на първо място.

Що се отнася до вашите нужди от калций, повечето експерти препоръчват 1300 mg на ден за деца на възраст 9–18 години и 1000–1200 mg на ден за възрастни, в зависимост от възрастовата група и пола.

Следват някои здравословни ежедневни навици за здравето на вашите зъби и скелети:

Четкайте, почиствайте с конец и ходете на зъболекар за редовни прегледи.

Уговорете час при зъболекар веднага за всякакви проблеми със зъбите или устата.

Сменяйте четката си за зъби поне на всеки 3-4 месеца и след боледуване.

Ограничете приема на алкохол и избягвайте пушенето.

Редовно включвайте разнообразие от храни, богати на калций, като тъмни листни зеленчуци, сардини, консервирана сьомга, бял боб, тофу с калций, обогатен портокалов сок и млека на растителна основа и млечни продукти.

Яжте редовно цели плодове и зеленчуци, тъй като те са богати на витамин С и други хранителни вещества, които поддържат здравето на костите.

Обърнете внимание и предотвратите дефицита на витамин D чрез обогатени храни, безопасно излагане на слънце и/или използване на добавки.

Практикувайте редовни упражнения, като бягане, игра на тенис, изкачване на стълби или тренировки за съпротива.

Калцият е основен минерал за вашето здраве. По-голямата част от калция в тялото ви се съхранява в костите и зъбите ви.

Симптомите на калциев дефицит - които могат да бъдат причинени от фактори като продължителен неправилен хранителен прием, медицински и хирургични процедури и някои основни здравословни състояния - може да отнеме време, за да се развият.

Поддържайте зъбите си здрави, като получавате достатъчно калций от хранителни източници, като се храните балансирано, поддържате адекватни нива на витамин D, провеждате редовни зъболекарски прегледи и практикувате ежедневна орална хигиена.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес