Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Митове и факти, които трябва да знаете за глутена

06 ноември 2023, 16:09 часа

Мислите, че имате чувствителност или непоносимост към глутен? Все още не го изключвайте от диетата си.

Глутенът често е проблем само за хората с целиакия, които изпитват симптоми като коремна болка, запек, загуба на тегло и умора, когато консумират глутен, посочва Фондацията за целиакия. Хората, които имат алергия към пшеница, могат да ядат непшенични храни, съдържащи глутен. И докато хората с нецелиакична чувствителност към глутен (NCGS) трябва да избягват глутен, може да не се наложи да избягват кръстосан контакт с глутен.

Факт е, че храните, съдържащи глутен, могат да бъдат полезни за вашето здраве, ако нямате чувствителност или алергия към тях. Научете повече за някои често срещани митове и факти за глутена по-долу.

Възможно ли е да имате „тиха целиакия“ и да не го знаете

1. Мит: Храните, съдържащи глутен, са вредни за вас

За хора с целиакия и NCGS избягването на глутен може да помогне за справяне със симптомите. Но най-общо казано, не е нужно да насочвате глутен в диетата си, ако се опитвате да се храните по-здравословно.

Всъщност храните, съдържащи глутен, са едни от най-здравословните. Например зърнени храни, които съдържат глутен, като ечемик и ръж, се считат за цели и осигуряват полезни фибри, витамини и минерали за вашата диета.

Ако елиминирате глутена само за да елиминирате глутена (т.е. при липса на NCGS или целиакия), може да откриете, че здравословното хранене е по-трудно. Една от причините за това е, че много продукти, продавани като безглутенови, съдържат повече мазнини, захар и натрий, отколкото техните глутенови аналози, отбелязва изследване, цитирано в една статия. За да могат някои безглутенови храни да имат текстура и вкус, те може да имат добавени повече мазнини и захар. Нещо повече, според гореспоменатата статия продуктите без глутен могат да предложат по-малко ключови хранителни вещества като желязо, ниацин, рибофлавин и тиамин в сравнение с храните, съдържащи глутен, които са обогатени.

В крайна сметка ненужното премахване на глутен от вашата диета може да не осигури никакви ползи за здравето.

2. Факт: Яденето на глутен добавя протеин към вашата диета

Всъщност глутенът е протеин. Глутенът е името на протеина, намиращ се в храни като пшеница, ръж, ечемик и тритикале, което е кръстоска между ечемик и ръж. Този протеин помага на храните да поддържат формата си.

Глутенът може да се намери в неочаквани ястия, от пшеница в определени сосове и дресинги за салати до ечемик в някои хранителни оцветители, заедно с малца, използван в малцови млечни шейкове или малцов оцет, според Фондацията за целиакия.

3. Мит: Яденето на глутен причинява наддаване на тегло

Ако искате да промените диетата си, за да отслабнете, глутенът вероятно не е виновникът.

Вместо това помислете за качеството на вашата храна. Както всеки хранителен модел, става въпрос за избора, който правите. При липса на цьолиакия или чувствителност към глутен, замяната на празни калории, съдържащи глутен храни с цели, богати на хранителни вещества храни със сигурност може да ви накара да се почувствате по-добре, но това вероятно е защото се храните по-здравословно.

Същото важи и за тези с NCGS - глутенът сам по себе си обикновено няма да ви накара да натрупате излишни килограми. Има различни симптоми, които могат да възникнат при чувствителност към глутен, но нежеланото наддаване на тегло обикновено не е един от тях.

4. Факт: Няма диагностичен тест за чувствителност към глутен

Вместо това, ако някой прояви симптоми, ще му бъде даден генетичен тест, за да се изключи целиакия и алергия към пшеница.

5. Мит: Ако смятате, че сте чувствителни към глутен, трябва незабавно да го изключите от диетата си

Ако смятате, че реагирате на глутен, не спирайте да го ядете. За да бъдете тествани за цьолиакия, трябва да ядете няколко порции глутен (около две филийки пълнозърнест хляб) дневно в продължение на шест до осем седмици според основата.

Важно е да получите истинска диагноза, защото може да има други компоненти в храните, съдържащи глутен, които причиняват симптомите ви – и следователно спирането на глутен може да не е правилното лечение. Всъщност трябва да ядете глутен, за да бъде диагностичният тест точен.

6. Факт: Има „гени“ на цьолиакия

Хората, които имат цьолиакия, имат един или и двата от два специфични гена, гените HLA DQ2 и DQ8, според Националната асоциация за цьолиакия. Ако имате поне един от тези гени - както се оценява на 30 до 40 процента от хората - това не означава, че имате или ще развиете целиакия. Ако подозирате, че може да имате цьолиакия, можете да получите генетично изследване, за да разберете дали имате един от тези гени, преди Вашият лекар да извърши допълнителни тестове, за да потвърди диагнозата.

6 признака за чувствителност към глутен

В случай на алергия към пшеница правилното лечение включва избягване на продукти, съдържащи пшеница. За NCGS и целиакия ще следвате диета без глутен. Но безпокойството за кръстосан контакт може да не е необходимо за хора с чувствителност към глутен.

7. Мит: Чувствителността към глутен е често срещана, по-лека форма на цьолиакия

NCGS е различно състояние от целиакия. Въпреки че техните симптоми може да са подобни и да се припокриват, те са две уникални състояния с различни реакции, протичащи в тялото.

Симптомите на NCGS и целиакия могат да включват болки в ставите; изтръпване на пръстите, ръцете или краката; главоболие; болка в ставите; мозъчна мъгла; и различни стомашно-чревни проблеми като подуване на корема, газове, запек, диария и коремна болка.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес