Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекари разкриват какво точно се случва с мозъка ви, след като навършите 50

09 юни 2024, 13:04 часа

Това са промените, които можете да очаквате, когато остареете, и какво можете да направите за тях.

Без значение от възрастта ни, повечето от нас са виновни, когато казват: „Сигурно остарявам“, когато не можем да намерим думите, за да опишем нещо или важен елемент от списъците със задачи ни се изплъзва от ума. Наистина мозъците ни се променят с възрастта; изследвания показват, че мозъкът се свива с около 5% на десетилетие, започвайки от 40-годишна възраст.

5 навика, които могат драстично да подобрят здравето на мозъка ви

Но когато навлезем в 50-те и 60-те години, какво можем да очакваме да се случи с мозъка ни? Какви малки пропуски могат да бъдат приписани на нормалното стареене на мозъка и какво може да означава нещо по-сериозно? Говорихме с лекари, за да разберем:

Промени в мозъка, които да очаквате, след като навършите 50-те

През 50-те години мозъкът ви вече се свива. Кортексът – външният слой на мозъка – става по-тънък, миелиновата обвивка, обграждаща влакната на невроните, може да започне да се разгражда и рецепторите не се задействат толкова бързо.

Като се има предвид това, повечето хора все още са доста проницателни на 50-те си години - но може да започнат да забелязват някои промени в познанието си. В 50-те години когнитивните функции като извикване на имена и номера при поискване, скорост на обработка, бързо превключване на задачи и пространствени умения могат да намалеят. Това има тенденция да продължи през следващите десетилетия.

По-забележимо е, че през това време може да видите фин спад в това, което се нарича епизодична памет или „ментален дневник, който включва „мета-тагове“, като например кой е присъствал на среща миналата седмица и в кой ден е била тази среща. От друга страна, други аспекти на познанието, като морална преценка, мъдрост и емоционална регулация, обикновено продължават да се подобряват през този период.

През 50-те години обикновено настъпват хормонални промени, дължащи се на менопаузата при жените и андропаузата при мъжете. Когнитивният спад може да възникне поради внезапен спад на хормоните, като спада на естрадиола, свързан с менопаузата. Хората често намират повече натрупване на мазнини и през 50-те години, което е свързано с когнитивен спад.

С навлизането в 60-те години, свиването на мозъка става по-забележимо. „Въпреки че запазвате през целия си живот натрупани знания, мозъкът ви става по-малко ефективен при достъпа до тези знания и добавянето към тях.

Нормални признаци на стареене на мозъка - и кога да се притеснявате

Нормално е да изпитваме известен когнитивен спад с напредване на възрастта. Но кога забравянето е признак за нещо по-сериозно?

Най-важният ефект от типичното стареене вероятно е забавянето на умствените процеси, особено измислянето на имена, смяната на задачи, промяната на вкоренените навици и включването на нова информация. Нашите мозъци обикновено компенсират тези промени, така че все още можем да функционираме стабилно и независимо.

Когнитивният спад става тревожен, когато започне да пречи на ежедневното функциониране. „Това никога не е нормално и официално се нарича деменция. Въпреки това, между типичното когнитивно стареене и деменцията е зона на леко когнитивно увреждане (MCI), където когнитивните способности не са нормални за възрастта – може да са необходими официални тестове, за да се открие това – но не пречи на рутинните ежедневни дейности. Около 50% от хората с MCI ще развият деменция през следващите три до пет години.

Това не означава, че имате болестта на Алцхаймер или друг вид деменция, но специалист може да ви помогне да стесните причината и всички потенциални лечения или промени в начина на живот, които могат да бъдат полезни.

6 на пръв поглед „безобидни“ навика, които преждевременно състаряват мозъка ви

Как да поддържате мозъка си здрав с напредване на възрастта

 Упражнението има най-голям ефект върху здравето на мозъка. Редовните, умерени аеробни упражнения намаляват риска от когнитивен спад. Също така е важно да останем свързани с напредването на възрастта, тъй като богатата социална мрежа осигурява подкрепа, намалява стреса, бори се с депресията и подобрява интелектуалната стимулация.

Тъй като много медицински състояния са тясно свързани с намаляване на мозъчната функция, поддържането на здравето на тялото е огромен компонент от поддържането на здравето на мозъка.

Поддържайте кръвното си налягане и тегло на здравословни нива, приемайте лекарства, както е предписано, минимизирайте солта и захарта, бъдете активни и бъдете социално свързани и позитивни. Качеството на съня също е много важно и трябва да посетите професионалист, ако сънят ви е недостатъчен като количество или качество.

Опитайте се да избягвате преработена храна, избягвайте уличните наркотици и тежката употреба на алкохол, избягвайте пушенето – да, дори vaping – избягвайте загубата на сън и големия стрес и поддържайте микробиома на червата и устната кухина оптимални.

Остаряването се случва независимо дали ни харесва или не. Но, начинът на живот може да има огромна разлика в скоростта, с която здравето на мозъка ви се влошава и дали ще развиете деменция по пътя. Така че започнете сега - умът и паметта ви ще ви благодарят.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес