Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: Яжте тези 4 вкусни храни, за да живеете дълго

11 февруари 2023, 17:29 часа

Здравословната храна удължава живота. Доказано е, че консумирането на 10 порции плодове и зеленчуци всеки ден може да спаси от преждевременна смърт до 7,8 милиона души по света. Препоръките на Световната здравна организация са малко по-скромни: само пет порции плодове и зеленчуци (400 грама) дневно са достатъчни, за да се увеличат шансовете за доживяване до дълбока старост в добро здраве, но удвояването на това количество ще засили още повече благоприятния за здравето ефект.

Изследователите препоръчват да се консумират предимно зелени листни зеленчуци и кръстоцветни зеленчуци като зеле и броколи, за да се предотврати ракът. От друга страна, развитието на сърдечни заболявания се предотвратява от ябълките, цитрусовите плодове и гореспоменатите листни зеленчуци.

За здравето и дълголетието обаче допринасят не само зеленчуците и плодовете, но и продуктите от други хранителни групи. Наред с други, зърнените продукти, млечните продукти и други животински продукти играят важна роля в рационалното хранене. Някои от тях е добре да се консумират рядко и в умерени количества, докато други си струва да се консумират редовно заради благоприятното им въздействие върху организма.

12 от най-полезните храни в света според ВВС

Ето ги 4-те храни, които предпазват от хронични заболявания и удължават живота.

Орехи

Името им подсказва южноевропейски произход, но те се срещат в изобилие и в България. Струва си да се възползвате от това тях, защото орехът е съкровищница от здравословни свойства. Орехите съдържат повече антиоксиданти от ядките на девет други разпространени вида. Затова е трудно една диета, изчислена за дълголетие, да мине без тях. Това е така, защото антиоксидантите неутрализират свободните радикали, които допринасят за развитието на болестите на цивилизацията, а също така ускоряват процеса на стареене на организма. 

Орехите са и ценен източник на омега-3 мастни киселини, витамин Е и л-аргинин - аминокиселина, отговорна за редица важни функции в организма, включително заздравяване на рани, отстраняване на токсините, правилно функциониране на имунната и ендокринната система и еластичност на кръвоносните съдове. Редовната консумация на орехи намалява риска от сърдечни заболявания, диабет и рак - с други думи: увеличава перспективите за здрави и спокойни старини.

Зеле

Обичайна съставка в българската кухня - и една от най-здравословните, между другото. Зелето е богат източник на фолиева киселина, известна също като витамин В9. Повечето от нас страдат от недостиг на това съединение, но то има много важни функции в организма. На първо място участва в образуването на нуклеиновите киселини - "градивните елементи" на веригата ДНК. Фолиевата киселина е необходима и за развитието на червените кръвни клетки и регулира концентрацията на хомоцистеин - аминокиселина, чиито прекомерни нива могат да увредят кръвоносните съдове.

Топ 10 храни, полезни за сърцето

Зелето съдържа и глюкозинолати - съединения, които по време на храносмилането се превръщат във вещества с противораково действие (напр. индоли, нитрили, тиоцианати). Още по-здравословно от обикновеното зеле е киселото зеле, което ни осигурява ценни млечнокисели бацили, които допринасят за правилната чревна микрофлора, и витамин С. Заслужава си да го включите като постоянна част от менюто си, ако искате да се радвате на добро здраве години наред.

Люти чушки

Колкото по-люто, толкова по-добре (поне до известна степен) - защото това свойство на чушките се дължи на капсаицина, съединение с много силен противораков ефект. Според някои проучвания капсаицинът може да предотврати развитието на съдови заболявания, диабет, затлъстяване и други състояния. 

Освен капсаицин лютите чушки съдържат и много голямо количество витамин С - съединение, което има и противоракови свойства и е известно с благоприятното си въздействие върху имунната система. Въпреки това с чилито и неговите "роднини" не бива да се прекалява - при прекомерна консумация те могат сериозно да раздразнят лигавицата на храносмилателния тракт.

Най-добрите храни и напитки за здрав сън

Риба

Рибата е един от продуктите, които заемат челно място в класациите за здравословни храни. За съжаление тя също толкова често се появява в класациите на нездравословните храни. Обяснението на това противоречие е просто. Отглежданите риби, като панга, тилапия и сьомга, растат във води, замърсени с токсини, фекалии и вредни микроорганизми, и се инжектират с огромни количества антибиотици. Големите морски хищници като рибата тон също не могат да се считат за "здрави". Телата им натрупват токсини (включително метилживак), съдържащи се в по-малките риби, с които се хранят. Рибата от чисти води обаче всъщност е отличен източник на ценни хранителни вещества. 

Рибата, която не съдържа токсини от земеделието, е истинска бомба за здравето, за което свидетелства, наред с другото, фактът, че исландската диета, която до голяма степен се основава именно на риба от чисти морета, се смята за една от най-здравословните в света - а исландците са една от най-дълголетните нации.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес