Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лекар: 10 огромни ползи от чая от тиквено семе

21 юли 2023, 14:33 часа

Чаят от тиквени семки, получен от семената на скромната тиква (Cucurbita pepo), придоби популярност през последните години поради потенциалните си ползи за здравето. В продължение на векове различни култури са признавали лечебните свойства на тиквените семки, а приготвянето им на чай е удобен и ефективен начин да се възползвате от техните полезни свойства. По-долу разглеждаме някои от значимите ползи, свързани с чая от тиквени семки.

Хранителна сила

Тиквените семки са пълни с важни хранителни вещества, включително протеини, здравословни мазнини, витамини (като витамин Е, витамини от група В) и минерали (като магнезий, калий, цинк и желязо). Чрез накисването им в гореща вода тези хранителни вещества се освобождават и могат лесно да се усвоят от организма.

Здраве на простатата

Една от най-известните ползи от чая от тиквени семки е потенциалната му роля за поддържане на здравето на простатата. Тиквените семки съдържат фитостероли - съединения, които се свързват с намаляване на риска от уголемяване на простатата и подобряване на уринарните симптоми при мъжете.

Учени: Тези чайове са полезни за мозъка, сърцето и имунитета

Здраве на сърцето

Изобилието от магнезий и антиоксиданти в чая от тиквени семки допринася за доброто състояние на сърдечносъдовата система. Магнезият помага за регулиране на кръвното налягане, а антиоксидантите се борят с оксидативния стрес и възпалението, като намаляват риска от сърдечни заболявания.

Подкрепа за храносмилането

Тиквените семки са чудесен източник на фибри, които подпомагат храносмилането и насърчават редовното движение на червата. Пиенето на чай от тиквени семки може да помогне за облекчаване на запека и за насърчаване на здрави черва.

По-добър сън

Триптофанът, аминокиселина, съдържаща се в тиквените семки, играе роля в производството на серотонин и мелатонин - невротрансмитери, които са от решаващо значение за регулирането на съня. Отпиването на чай от тиквени семки преди лягане може да подпомогне релаксацията и да подобри качеството на съня.

Укрепване на имунната система

Съдържанието на цинк в тиквените семки е от съществено значение за доброто функциониране на имунната система. Редовната консумация на чай от тиквени семки може да спомогне за укрепване на защитните сили на организма и за предпазване от инфекции.

Противовъзпалителни свойства

Чаят от тиквени семки съдържа съединения с противовъзпалително действие, като омега-3 мастни киселини и фитохимикали. Тези свойства могат да бъдат полезни за хора, страдащи от възпалителни състояния като артрит.

Кардиолог разкри кой е най-полезният чай за сърцето

Подпомага здравето на косата и кожата

Богатата комбинация от витамини и минерали, открита в чая от тиквени семки, допринася за по-здрава коса и кожа. По-специално цинкът е известен с това, че насърчава растежа на косата и подпомага процесите на заздравяване на кожата.

Регулиране на теглото

Чаят от тиквени семки може да бъде полезно допълнение към плана за контрол на теглото поради съдържанието на фибри, които допринасят за засищането и могат да намалят общия прием на калории.

Антиоксидантна защита

Антиоксидантите, съдържащи се в чая от тиквени семки, като витамин Е и каротеноиди, помагат за защита на организма от свободните радикали и оксидативното увреждане, като подпомагат цялостното благосъстояние.

Както при всяко билково лекарство или добавка, преди да добавите чай от тиквени семки към ежедневието си, е важно да се консултирате с медицински специалист, особено ако имате специфични заболявания или приемате лекарства. Възползвайте се от потенциалните ползи от тази възхитителна напитка като част от балансирания и здравословен начин на живот.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес