Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лечим ли е аутизмът?

07 август 2024, 09:33 часа

Повечето експерти по аутизма са съгласни, че няма лек за аутизма. Вместо лечение, фокусът е върху лечението, подкрепата и развитието на умения, което може да включва поведенческа, психологическа и образователна терапия.

Проучване: Аутизъмът е свързан с промени в микробиома на червата

Разстройството от аутистичния спектър (ASD) е разстройство на неврологичното развитие, което засяга комуникацията и поведението. „Неврологично разстройство“ означава, че разстройството е свързано с развитието на нервната система.

Обикновено признаците се появяват в ранна детска възраст, обикновено между 12 и 24 месеца. Но диагнозата може да не се появи по-късно, особено ако симптомите са едва забележими

Тъй като симптомите варират от човек на човек, медицинските експерти говорят за ASD като за спектър, а не за състоящ се от фиксиран набор от симптоми, които всички хора ще изпитат.

Повечето експерти са съгласни, че няма лек за аутизма. Ето защо много от тях подхождат към ASD по начин, който разглежда управлението на симптомите или развитието на умения и подкрепа, което включва поведенческа, психологическа и образователна терапия.

Какви са съвременните лечения за ASD

Доставчиците на здравни услуги, които лекуват ASD, са съгласни, че започването на поддържаща терапия възможно най-скоро е важно.

По-малките деца, диагностицирани с разстройство от аутистичния спектър, обикновено ще бъдат оценени и посрещнати с помощта на услугите за ранна интервенция на държавата, които много държави наричат ​​индивидуален семеен план за обслужване (IFSP).

Целта, е да се помогне на малките деца да общуват по-добре, да се сведе до минимум безпокойството в социалните среди и да се намалят предизвикателните поведения. Тези услуги обикновено се предлагат до тригодишна възраст.

Когато децата пораснат и постъпят в училище много от тях могат да се възползват от специализирани индивидуални образователни планове (IEP), със същите цели за подобряване на комуникацията, поведението, социализирането и самообслужването.

Други форми на лечение включват:

  • обучение на социални умения
  • терапия за сензорна интеграция
  • трудотерапия

Докато процесът на намиране на ресурси понякога може да се стори непосилен, не забравяйте, че има обучени хора, които могат да бъдат от полза както за тези с ASD, така и за техните близки.

Ресурси за запомняне

Индивидуален семеен план за обслужване (IFSP)

Индивидуализирани образователни планове (IEP)

Психиатри и консултанти

Ерготерапевти

Логопеди и езикови терапевти

Продължаване на изследванията

Уудс също отбеляза, че са в ход проучвания за изследване на ефекта от начина на живот (среда с ниска стимулация) и диетичните модификации като вегански или безглутенови диети върху деца с ASD.

Медицинската общност обаче очаква тези резултати, за да види дали има статистически значими резултати, свързани с гореспоменатите модификации.

Има ли връзка между аутизма и чревния микробиом?

В допълнение към промените в начина на живот и диетата, изследователите разглеждат и няколко други проучвания, като способността за откриване на аутизъм по време на бременност, влиянието на вашите гени върху диагнозата аутизъм и бъдещето на терапиите, получени от кръв от пъпна връв.

Начини за подкрепа на някой с ASD

В допълнение към търсенето на професионална подкрепа за някой с ASD, също е полезно да разберете как можете да му помогнете да го подкрепите, като същевременно се грижите за себе си.

Ето няколко начина да помогнете, подкрепите и насърчите развитието на уменията на любимия човек.

Помогнете им да се чувстват сигурни и обичани

Първо и най-важното в подкрепата на някой с ASD е да му помогнете да се чувства в безопасност и обичан.

Помислете за околната среда

Това, което правите у дома, може да повлияе на тежестта на някои симптоми. Едно предложение е да запазите средата предсказуема и позната. Друго е да имате рутина. Също така е умна идея да сведете до минимум сензорния вход у дома, като шум и ниво на активност.

Имайте рутинни процедури в движение

Когато се сблъскате с нова ситуация, прегледайте предварително какво може да се случи. Това може да помогне преходът да стане много по-плавен. Носете комфортни предмети, които са познати.

Забави

Комуникирайте информация по прост, но ефективен начин. Колкото по-ясни, кратки и конкретни можете да бъдете, толкова по-добре. И чакай. Дайте им време да отговорят, докато слушате и наблюдавате.

Помогнете за насърчаване на положително поведение

Обмислете използването на визуални помощни средства, за да помогнете на детето си с графици и ежедневни задачи. Подсилете поведенческите техники, които учат в терапията. Празнувайте добрите неща, като разпознавате и признавате способностите и силните страни.

Ценност на невроразнообразието

Когато се грижите за някой с ASD, е важно да признаете и оцените невроразнообразието. Когато гледате на ASD през този обектив, това помага да се премахне стигмата, която често идва с диагнозата, и ви позволява да признаете различията като нормални, а не като увреждане.

Намерете група за подкрепа на аутизма

Достигането до други хора в общността може да ви помогне да научите нова информация, да споделите съвети и стратегии за справяне със ситуации и да се почувствате подкрепени, докато се свързвате чрез подобни преживявания.

Отделете време за себе си

Отделяйте време всеки ден само за вас. Дори ако това е само кратко време за упражнения, четене или прекарване на време с приятел, грижата за себе си е критичен компонент за грижата за някого.

Въпреки че няма лек за ASD, има няколко възможности за лечение, като ABA, които могат да помогнат на хората с ASD да се ориентират в ежедневните ситуации и да изградят умения. Намерете подкрепящ екип от професионалисти, които да помогнат на вас и вашето дете да се ориентирате в това пътуване.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес