Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Колко захар трябва да консумирате на ден?

13 май 2024, 12:11 часа
Реклама

Въпросът колко захар трябва да се консумира на ден е изключително важен, като се има предвид широкото разпространение на захарта в съвременното хранене и нейното въздействие върху здравето. Препоръчителният дневен прием на захар варира в зависимост от няколко фактора, включително възраст, пол, ниво на активност и общо здравословно състояние. Ето разбивка на препоръчителния прием на захар и неговото отражение върху здравето:

Дневни препоръки: Американската сърдечна асоциация (AHA) препоръчва да се ограничат добавените захари до не повече от 6 чаени лъжички (25 грама) на ден за жените и 9 чаени лъжички (38 грама) на ден за мъжете. Това включва захари, добавени към храната по време на преработка, готвене или на масата. Естествените захари, които се съдържат в плодовете, зеленчуците и млечните продукти, не са включени в тези ограничения, тъй като те съдържат важни хранителни вещества и фибри.

Деца и тийнейджъри: За децата и юношите препоръчителният прием на захар е още по-нисък. AHA предлага децата на възраст от 2 до 18 години да приемат не повече от 25 грама (6 чаени лъжички) добавени захари на ден. Прекомерната консумация на захар при децата може да допринесе за затлъстяване, стоматологични проблеми и развиване на нездравословни хранителни навици в по-късен етап от живота.

5 причини за повишаване на кръвната захар, без да ядете сладко

Рискове за здравето от прекомерния прием на захар: Консумацията на твърде много захар е свързана с различни рискове за здравето. Те включват повишен риск от затлъстяване, диабет тип 2, сърдечни заболявания, мастни заболявания на черния дроб и кариеси. Прекомерният прием на захар може също така да доведе до рязко повишаване на нивата на кръвната захар, което може да доведе до енергийни сривове и промени в настроението.

Скрити захари: От съществено значение е да се внимава за скритите захари в преработените храни и напитки. Захарта може да бъде прикрита под различни наименования на етикетите на съставките, като например захароза, високофруктозен царевичен сироп, глюкоза, фруктоза и малтоза. Храни като газирани напитки, бонбони, сладкиши и зърнени храни със захар често съдържат големи количества добавени захари.

Здравословни алтернативи: За да намалите приема на захар, наблегнете на пълноценни храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини. Избирайте вода или неподсладени напитки вместо сладки напитки. Когато готвите или печете, използвайте умерено естествени подсладители като мед, кленов сироп или стевия.

10 признака, че консумирате твърде много захар

Четене на етикетите: Когато пазарувате пакетирани храни, четете внимателно етикетите с хранителните стойности. Обърнете внимание на общото съдържание на захар и списъка със съставките. Избирайте продукти с по-ниско съдържание на захар и избягвайте тези с добавени захари, посочени в началото на списъка със съставките.

Умереност и баланс: Въпреки че е важно да се ограничи приемът на захар, от решаващо значение е да се възприеме балансиран и устойчив подход към храненето. От време на време може да се наслаждавате на лакомства или десерти в умерени количества като част от здравословен хранителен режим. Ключът е да се съсредоточим върху цялостния модел на хранене, а не да се фокусираме единствено върху приема на захар.

Индивидуални вариации: Струва си да се отбележи, че индивидуалните нужди могат да варират в зависимост от фактори като метаболизъм, ниво на активност и здравословно състояние. Някои хора може да се нуждаят от допълнително намаляване на приема на захар за оптимално здраве, особено тези със състояния като диабет или инсулинова резистентност.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес