Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кокосовото масло и неговите ползи

22 февруари 2023, 19:13 часа
Реклама

Кокосовото масло има уникален състав от мастни киселини - около 90% наситени. Има високото съдържание на наситена мазнина лауринова киселина, която съставлява около 40% от общото му съдържание на мазнини. Богато е на средноверижни мастни киселини, съдържащо около 7% каприлова киселина и 5% капринова киселина.

Кокосовото масло е богато на лауринова киселина

В състава му има 40% лауринова киселина, а другите масла за гответе имат само следи от него. Въпреки че често се смята за средноверижна киселина, тя се усвоява и метаболизира по различен начин от истинските средноверижни мастни киселини и има повече общо с дълговерижните мастни киселини. А увеличаването на HDL холестерола спрямо общия холестерол се свързва с намален риск от сърдечни заболявания.

Ползите от кокосовото масло за косата и скалпа

Кокосовото масло може да подобри липидите в кръвта

Редовната консумация на кокосово масло подобрява нивата на липидите, циркулиращи в кръвта, потенциално намалявайки риска от сърдечни заболявания. Това показват проучванията.

Едно от тях наблюдава 91 възрастни и изследва ефектите от консумацията на 50 грама кокосово масло, масло или зехтин екстра върджин дневно в продължение на един месец. Резултатите сочат, че диетата с кокосово масло значително повишава „добрия“ HDL холестерол в сравнение с маслото и необработения зехтин.

Обобщение на всички проучвания показват, че кокосовото масло може да предпазва от сърдечни заболявания в сравнение с някои други източници на наситени мазнини. Но са нужни по-задълбочени изследвания.

Не сте и предполагали колко много приложения има кокосовото масло

Кокосово масло при отслабване

Има някои доказателства, че кокосовото масло може да ви помогне да отслабнете. В проучване на 40 жени с абдоминално затлъстяване кокосовото масло намалява обиколката на талията в сравнение със соевото масло, като същевременно подобрява няколко други здравни маркера.

Също така се наблюдава, че необработеното кокосово масло намалява апетита в сравнение с необработения зехтин, когато се добавя към закуската. Необходими са още проучвания по темата.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес