Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кокосова захар: здравословна алтернатива на захарта или голяма лъжа?

18 август 2024, 15:26 часа

Подсладител, който стана много популярен през последните няколко години, е кокосовата захар. Тази захар се извлича от кокосовата палма и се рекламира като по-хранителна и с по-нисък гликемичен индекс от трапезната захар.

Чийзкей с бадемово брашно с кокосова захар: Уникален десерт

Какво е кокосова захар и как се прави

Това е естествена захар, направена от сок от кокосова палма, захарната циркулираща течност на кокосовото растение. Често се бърка с палмова захар, която е подобна, но направена от различен вид палмово дърво.

Кокосовата захар се произвежда в естествен двуетапен процес:

На цвета на кокосовата палма се прави разрез и течният сок се събира в контейнери.

Сокът се поставя на топлина, докато по-голямата част от водата се изпари.

Крайният продукт е кафяв и гранулиран. Цветът му е подобен на този на суровата тръстикова захар, но размерът на частиците обикновено е по-малък или по-променлив.

По-питателна ли е от обикновената захар

Обикновената трапезна захар и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза не съдържат никакви жизненоважни хранителни вещества и следователно доставят „празни“ калории.

Кокосовата захар обаче запазва доста от хранителните вещества, открити в кокосовата палма.

Най-забележителните от тях са минералите желязо, цинк, калций и калий, както и фитонутриенти като полифеноли и антиоксиданти.

Въпреки това, въпреки че кокосовата захар съдържа някои хранителни вещества, вие ще получите много повече хранителни вещества, като ядете цели храни.

Кокосовата захар е много калорична, точно като обикновената захар, и ще трябва да ядете абсурдно количество от нея, за да задоволите нуждите си от горните хранителни вещества.

Кокосовата захар може да има по-нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс (GI) е мярка за това колко бързо храните повишават нивата на кръвната захар.

Глюкозата има GI 100. За сравнение, храните с GI 50 повишават нивата на кръвната захар наполовина, отколкото чистата глюкоза.

Трапезната захар има GI около 60, докато кокосовата захар има GI 54.

ГИ обаче може да варира значително между отделните индивиди и може също да се различава между партидите кокосова захар. Може да зависи и от другите храни, с които се комбинира, и тяхното хранително съдържание, размера и времето на хранене и други фактори.

Въпреки че съдържанието на инулин в кокосовата захар вероятно забавя усвояването на захарта донякъде, не е ясно дали тази скромна разлика в ГИ има някакво отношение към здравето.

Безопасна ли е кокосовата захар при диабет

Все още е захар

Добавената захар е нездравословна, защото причинява значително повишаване на нивата на кръвната захар. Освен това му липсват хранителни вещества, като на практика не осигурява витамини или минерали.

Освен това, ако се консумират в излишък, добавените захари могат да допринесат за всякакви здравословни състояния, като метаболитен синдром, затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания. Здравните експерти препоръчват да получавате не повече от 20% от общия си калориен прием от добавена захар.

Въпреки че кокосовата захар има малко по-добър хранителен профил от трапезната захар, нейните ефекти върху здравето трябва да бъдат до голяма степен подобни.

Използвайте кокосова захар в умерени количества, точно както бихте използвали обикновена трапезна захар.

Тя е много подобна на обикновената трапезна захар, въпреки че е по-малко обработена и съдържа малки количества хранителни вещества. Ако ще използвате кокосова захар, използвайте я пестеливо.

Кокосовата захар принадлежи към същата лодка като повечето алтернативи на захарта. По-здравословно е от рафинираната захар, но по-малко здравословно от липсата на захар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес