Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коя е най-добрата възраст за раждане?

08 април 2022, 14:14 часа
Реклама

Първият мит: преди жените раждаха на 16-17 години и перфектно издържаха не само 5-6 деца, но и поддържаха домакинството. Така че, колкото по-рано раждате, толкова по-добре, защото тялото е младо.

Заблудата на този мит се крие във факта, че тялото на момиче на 16 и дори на 19 години все още не е напълно оформено. Тоест сексуалните характеристики, вторични и първични, вече са във фаза на зряла възраст, но хормоналният фон все още се развива. А натоварването на тялото с майчинство в ранна юношеска възраст понякога е по-рисков ход от късната бременност.

Статистиката показва, че бременността протича с усложнения най-често на възраст 16-17 години. По принцип такъв висок процент се свързва именно с хормонален дисбаланс - например недостатъчното производство на прогестерон създава заплаха от прекъсване. Тялото на младата майка все още изразходва значителни ресурси за собствено преструктуриране, поради което често децата се раждат преждевременно, с недостатъчно тегло.

Колко килограма се свалят след раждане?

Кариера преди майчинство

Много млади момичета оставят бременността на заден план, докато се опитват да изградят кариера и да успеят първо в бизнеса. В същото време те се позовават на опита на западните страни, където всички раждат по-късно. Освен това „всички“ обикновено означава тези, за които информацията се разпространява широко в медиите, тоест холивудски звезди, певци и др.

В същото време по някаква причина забравят за разликата поне в материалната осигуреност и възможностите на нашата медицина спрямо западната. Да, жена с доходи доста над средните ще може да си осигури раждане във водещата световна клиника, където лекарите ще се погрижат първата й късна бременност да протече добре, а обикновената жена ще съсипе повечето от здравните резерви и нервните клетки за изграждане на кариера.

А когато се погрижи за продължаването на рода, може да се окаже, че тялото вече е твърде изтощено.

Вижте какво разкрива часът на раждане за вас

Първото дете трябва да се роди преди 25 г.

Този мит е останал в съзнанието ни още от стари времена, когато жена, по-възрастна от тази, беше наричана с обидната дума стара мома. Разбира се, малко хора ще харесат това, а лекарите са уплашени от сложна бременност и генетични аномалии на детето. В момента обаче акушерските препоръки изглеждат много по-деликатни. Препоръчителната възраст за раждане на първо дете е възраст до тридесет години.

Изводът е, че рискът от отклонения по време на бременност и раждане е свързан не толкова с възрастта, колкото със здравословното състояние на жената.

Раждане след 30 г.

Митът за неизбежните усложнения на бременността на 30 г. и след тридесет е здраво вкоренен в нашето съзнание. Това е заблуда. Ако една жена се грижи за себе си, храни се правилно, спортува и редовно се подлага на профилактични прегледи от гинеколог, нейният риск от усложнения не е по-висок от този на млада бъдеща майка. Патологиите на детето и раждането са свързани именно със състоянието на тялото ни, но не и с биологичната възраст. Също така, нека да погледнем отново статистиката. Тя твърди, че възрастта на първото раждане, особено в градовете, се е променила значително през последните десетилетия и вече е на 28-33 години.

 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес