Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой сок е най-добър за ниско кръвно?

18 септември 2023, 12:22 часа

Макар да се счита, че ниското кръвно налягане не е опасно и не застрашава здравето, тъй като не поражда риск от съдови инциденти, то може да е също животозастрашаващо. Дори да изключим случаите, в които ниското кръвно налягане е последица от опасно заболяване – причинено е от шок, тежка алергична реакция, инфаркт, токсикоза, бактериална инфекция, увреждания на гръбначния мозък и други, които са изключително сериозни и изискват спешна помощ, продължаваме да класифицираме ниското кръвно като опасно. Защо ли?

Първо, може да сочи заболяване, останало скрито за нас, което се нуждае от точна диагностика и лечение, второ, защото може да доведе до припадък, който сам по себе си не е опасен, цели да възстанови кръвоснабдяването на мозъка, но може пострадалият да се удари изключително лошо и дори фатално заради самото падане по време на загубата на съзнание.

Ако имате ниско кръвно налягане, обърнете се към лекаря си, за да проверите дали е безобидно, или се нуждаете от медицинска помощ, след което, ако е просто причинено от горещото време, хормоните, дехидратацията и прочие причини, които не са свързани със заболяване и не са опасни за живота ви, помислете как да си помогнете и да повишите кръвното си налягане.

Макар че тръшкащото се дете, закъснелият влак и нервният шеф могат да помогнат за нормализиране на кръвното ви налягане, по-приятно и полезно ще бъде да консумирате сок за ниско кръвно, който да помогне за повишаването му. Вижте кой е този сок.

Учени: 20 мл от този сок свалят високото кръвно

Сок за ниско кръвно – кой е най-добрият?

Трудно е да посочим само един-единствен сок за ниско кръвно като най-ефективен, тъй като причините за хипотонията са различни, поради което ще изброим няколко, доказали се като повишаващи кръвното налягане, полезни при различните причини, довели до хипотонията.

1.       Сок за ниско кръвно, богат на фолати

Недостатъчният прием на фолат може да доведе до анемия, водеща до ниско кръвно налягане. Плодовете, съдържащи фолат, доказано помагат за повишаване на кръвното налягане. Сок от тях е идеално решение за пациентите, чиято хипотония е причинена именно от дефицит на фолати.

Плодовете, полезни за пациенти с ниско кръвно налягане, които са най-богати на фолати, са лайм и грейпфрут. Сокът от тях е сред най-добрите решения за страдащите от хипотония, причинена от анемия. И не само. Увеличеният прием на течности сам по себе си също помага за поддържането на кръвното налягане в нормални граници и за повишаване на показателите на апарата за кръвно. Обезводняването е сред водещите причини за ниско кръвно налягане, което не е резултат от заболяване, така че сокът определено ще помогне независимо кой плод от най-богатите на фолати сте избрали. 

Сок от две прости съставки сваля кръвното за минути

2.       Подсолен зеленчуков сок

Кой каза, че трябва да наблягаме само на плодовите сокове? Когато обсъждаме сок за ниско кръвно налягане, можем да изберем зеленчуковите, като не пропускаме да  ги подсолим. Изберете своя сок според вкуса си, като пропуснете доматения, за който изследванията сочат, че понижава кръвното налягане, което е крайно неблагоприятно за страдащите от хипотония. 

Добавете щедро сол към зеленчуковия сок, който сте избрали, това определено ще ви помогне.  Всеизвестно е, че солта повишава кръвното налягане. Следователно, за да повишите кръвното си налягане, включете повече сол в диетата си, а когато това е под формата на вкусен, ароматен сок, хидратиращ тялото, ефективността е двойна. Може да изберете и айран, макар да не е точно сок, когато е подсолен е чудесно средство за повишаване на кръвното налягане.

3.       Сок, богат на витамин В12 за ниско кръвно

Изберете сок от плод или зеленчук, който е богат на В12. Дефицитът на този витамин може да е причина за анемия, която да е в основата на хипотонията ви. Може да проверите това чрез кръвно изследване, но независимо от резултатите му сокът няма да ви навреди.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес