Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой е най-полезният есенен плод?

08 октомври 2023, 07:00 часа

Есента е сезонът на цветовете, на плодовете, на подготовката ни за студения зимен сезон. Сега е времето да подсилим имунитета си по естествен, а защо не и приятен начин, похапвайки вкусни есенни плодове в очакване на “сезона на настинките”. Всички есенни плодове са богати на витамини и полезни хранителни вещества, но сред най-полезните от тях е гроздето.

ГРОЗДЕ

Богато на хранителни вещества

Само 150 г бяло или черно грозде ще ви достави следните хранителни вещества (в проценти представяме препоръчителната дневна доза от съответното вещество):
* калории: 104
* въглехидрати: 27 г
* протеини: 1 г
* мазнини: 0,2 г
* фибри: 1,4 г
* мед: 21% от препоръчителната дневна доза
* витамин К: 18%
* тиамин (витамин В1): 9%
* рибофлавин (витамин В2): 8%
* витамин В6: 8%
* калий: 6%
* витамин С: 5%
* магнезий: 5%
* витамин Е: 2%

Гроздето е отличен източник на мед и витамин К. Медта играе основна роля в производството на енергия, а витамин К е жизненоважен за съсирването на кръвта и здравината на костите. Гроздето доставя големи количества витамини от групата В като тиамин, рибофлавин и В6. Тиаминът и рибофлавинът са необходими за растежа и развитието, докато витамин В6 е нужен за протеиновия метаболизъм.

12 неподозирани ползи от черното грозде за косата, кожата и здравето

Полезно за сърдечното здраве
* намалява кръвното налягане
150 г грозде ни доставя 6% от дневната доза калий, минерал, необходим за поддържане нивата на кръвното налягане. Доказано е, че калият намалява кръвното налягане чрез освобождаване на натрия от тялото и облекчаване натиска върху кръвоносните съдове.
Прекалено високи или прекалено ниски количества от калий водят до високо кръвно налягане. Препоръчителната доза калия е 4,7 г на ден.
*намалява холестерола

8-седмично проучване на 69 души с висок холестерол показа, че консумацията на 500 г червено грозде на ден, намалява LDL “лошия” холестерол. Бялото грозде, обаче, няма този ефект.
Освен това, гроздето съдържа ресвератрол, антиоксидант, който също намалява нивата на холестерол.

Богато на антиоксиданти
Антиоксидантите са съединения, които помагат за възстановяване уврежданията на клетките, причинени от свободните радикали - вредни молекули, които причиняват оксидативен стрес. Оксидативният стрес е свързан  с някои хронични заболявания, сред които диабет, рак и сърдечни болести.
Най-високата концентрация на антиоксиданти в гроздето е в люспите и семената. 

Интересно е, че полезните съставки на гроздето не изчезват дори след ферментация, затова и виното се смята за източник на антиоксиданти.

Някои сортове грозде съдържат по-високо съдържание на антоцианини, клас флавоноиди, които придават на плода оранжев, червен, розов и лилав цвят. Изследвания върху хора и животни разкриват, че антоцианините могат да съдействат за предотвратяване или лечение на мозъчни и сърдечни заболявания.

Други важни антиоксиданти в гроздето са ресвератрол и кверцетин, които предотвратяват сърдечни болести, високо кръвно налягане и рак. Гроздето е богато също на витамин С, бета каротин, лутеин и елагова киселина, които са мощни антиоксиданти. 

Противораков ефект
Антиоксидантите в гроздето предотвратяват някои видове рак. Ресвератролът намалява възпаленията и блокира растежа и разпространението на ракови клетки в тялото. Гроздето съдържа също кверцетин, антоцианин и катехини - всички те са известни със своя противораков ефект.
Проучвания в епруветка и върху животни показват, че екстракт от грозде може да блокира растежа и разпространението на човешки ракови клетки на дебелото черво и гърдата.

Помага в борбата срещу диабет
В 150 г грозде се съдържат 23 г захар, за това сигурно се чудите защо е полезно за хора с диабет.
Ако погледнете гликемичния индекс ГИ (мярка за това колко бързо дадена храна повишава кръвната захар) ще видите, че той варира от 49-59 според сорта грозде. За нисък ГИ се смята под 55-50. Това означава, че ГИ на гроздето варира от нисък до среден, т.е. може да повиши кръвното ви налягане бавно или умерено, но не и рязко.

Какво се случва с тялото ни, ако ядем грозде всеки ден

Все пак, ако консумирате голямо количество храни с нисък ГИ ще има същия ефект върху кръвната захар все едно консумирате храни с висок ГИ. Консумирайте грозде в умерени количества, ако имате проблеми с кръвната захар.
Изследвания разкриват, че гроздето значително намалява хомеостазния модел за оценка на инсулинова резистентност /HOMA-IR/, мярка за инсулинова резистентност.
Съединението ресвератрол може да подобри способността на тялото да използва инсулин чрез:
- намаляване инсулиновата резистентност
- увеличаване инсулиновата чувствителност
- защита на бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин
- подобрява производството на инсулин.

Подобрява зрението
Ресвератролът предпазва от глаукома и катаракта. Антиоксидантите в гроздето лутеин и зеаксантин поддържат очното здраве и предотвратяват общи заболявания на очите, свързани с възрастта.

Подобрява здравето на костите
Гроздето съдържа минерали, които подобряват здравето на костите - калий, магнезий, витамини В, С и К, които предотвратяват остеопороза. Доказано е, че ресвератролът подобрява костната плътност.

Забавя стареенето и води до дълголетие
Доказано е, че ресвератролът забавя признаците на стареене чрез имитиране на благоприятните ефекти от ограничаването на калориите, сред които намаляване на оксидативния стрес, повишаване на устойчивостта на стрес и подсилване на имунната система.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес