Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е по-полезно да се ядат яйца: за закуска или за вечеря?

05 юни 2024, 10:11 часа

Яйцата са универсална и питателна храна, която може да се консумира по всяко време на деня, но когато става въпрос за избор дали да се консумират на закуска или на вечеря, няколко фактора могат да повлияят на това кое е по-полезно. И двата варианта имат свои собствени предимства в зависимост от индивидуалните здравни цели, начина на живот и хранителните нужди.

Реклама

Ядене на яйца за закуска

1. Енергия и ситост

Една от основните ползи от консумацията на яйца за закуска е осигуряването на устойчива енергия през цялата сутрин. Яйцата са богати на висококачествени протеини, които помагат да останете сити и удовлетворени по-дълго време в сравнение с богатите на въглехидрати варианти за закуска. Това може да предотврати пристъпите на глад в средата на сутринта и да намали изкушението за похапване на по-малко здравословни храни.

Защо яйцата са толкова полезни?

2. Управление на теглото

Започването на деня с богата на протеини храна като яйцата може да подпомогне усилията за регулиране на теглото. Проучванията показват, че високопротеиновата закуска може да намали общия дневен прием на калории чрез намаляване на глада и увеличаване на чувството за ситост. Този ефект отчасти се дължи на ролята на белтъчините в регулирането на хормоните на апетита.

3. Когнитивна функция

Яйцата съдържат важни хранителни вещества като холин, който е от съществено значение за здравето на мозъка. Консумацията на яйца сутрин може да подпомогне когнитивните функции като памет и концентрация, което ги прави отличен избор за студенти, професионалисти и всички, които се нуждаят от умствена яснота и фокус през деня.

Ядене на яйца за вечеря

1. Възстановяване и растеж на мускулите

За тези, които се занимават с вечерни тренировки или физически дейности, консумацията на яйца за вечеря може да подпомогне възстановяването и растежа на мускулите. Висококачественият протеин в яйцата осигурява необходимите аминокиселини, необходими за възстановяването и синтеза на мускулите, което е от решаващо значение след тренировка.

2. Балансирано вечерно хранене

Включването на яйца във вечерята може да допринесе за добре балансирано хранене. Яйцата се съчетават добре с разнообразни зеленчуци, пълнозърнести храни и други източници на протеини, което позволява да се получи питателна и засищаща вечеря. Това може да спомогне за поддържането на балансиран хранителен режим и да осигури адекватен прием на хранителни вещества.

3. Управление на теглото

Подобно на ползите от яйцата за закуска, консумацията на яйца за вечеря също може да подпомогне управлението на теглото. Богатата на протеини вечеря може да помогне за контролиране на вечерния глад и да предотврати похапването късно вечер, което често е виновник за увеличаване на теглото.

Ползи и вреди от варените яйца за здравето

Хранителни съображения

Яйцата са богат източник на хранителни вещества, тъй като осигуряват важни витамини (като B12, D и A), минерали (като селен и фосфор) и антиоксиданти (включително лутеин и зеаксантин). Моментът на консумация на яйца може да повлияе на това колко добре тези хранителни вещества се използват от организма.

1. Контрол на кръвната захар

Яденето на яйца на закуска може да помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар през деня. Това е особено полезно за хората с диабет тип 2 или тези, които са изложени на риск от развитието му. Богатата на белтъчини закуска може да предотврати скоковете и спадовете на кръвната захар, като спомага за по-доброто метаболитно здраве.

2. Качество на съня

Яденето на яйца за вечеря може да има положително въздействие и върху качеството на съня. Яйцата съдържат триптофан - аминокиселина, която подпомага производството на серотонин и мелатонин - хормони, които регулират съня. Консумацията на яйца вечер може да допринесе за по-добър режим на съня.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес