Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер?

28 септември 2023, 14:33 часа

Витамин В9, известен още като фолиева киселина, е най-популярен с това, че е един от най-важните за бъдещите майки, тъй като се грижи за нормалното развитие на плода по време на бременност, подпомага производството на ДНК и РНК, когато клетките и тъканите растат бързо, какъвто период е именно този на бременността.

Фолиевата киселина обаче има и други ползи за здравето. Тя е полезна за нервната система, решаваща роля играе за правилното функциониране на мозъка, за психическото и емоционалното здраве. Преди да разберем кога е най-добре се пие фолиева киселина – сутрин или вечер, за да е най-ефективно действието ѝ, нека си припомним ползите от приема на фолиева киселина.

Какви са рисковете от недостиг на фолиева киселина?

Ползи от приема на фолиева киселина

Макар да е най-известна с ползите си за бременните дами, развитието на плода, растежа и развитието на бебетата и малките деца, фолиевата киселина има и други ключови роли в тялото:

  • Заедно с витамин В12 работи за производството на червени кръвни клетки в организма.
  • Участва в контрола на кръвните нива на аминокиселината хомоцистеин, чиито високи нива са маркер за сърдечно заболяване.
  • Поддържа нормални нивата при алкохолиците, които обичайно имат ниски нива на витамин В9.
  • Намалява риска от раждане на дете с вродени дефекти на невралната тръба, включително цепнато небце, спина бифида и увреждане на мозъка.
  • Редуцира риска от сърдечни заболявания, коронарна артериална болест и с над 2,5 пъти намалява вероятността от инсулт.
  • Резултатите от проучванията предполагат, че добавките с фолиева киселина помагат за забавяне на прогресията на свързаната с възрастта загуба на слуха при възрастни хора.
  • Нормалните нива на фолиева киселина и/или приемът на добавки с фолиева киселина успешно се справят с депресията дори при пациенти, при които антидепресантите не са се оказали ефективни медикаменти, разрешаващи този медицински проблем.
  • Макар да не е известен точният механизъм, учените са на мнение, че приемът на фолиева киселина има положително въздействие върху превенцията на рака и помага да се минимизира риска от развитието на определени онкологични заболявания като рак на дебелото черво, на стомаха, на гърдата, на шийката на матката, на панкреаса. 

Преди обаче да се впуснете в прием на фолиева киселина, очаровани от многобройните ползи за здравето, които носи, е препоръчително да проверите не само кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер, но и страничните ефекти при приема, както и взаимодействията на фолиевата киселина с медикаменти, приемани с или без рецепта като някои антибиотици, химиотерапевтици и др.

Фолиевата киселина – важни ползи и неясни рискове

Кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер?

Когато стане въпрос за най-удачният момент за прием на фолиева киселина, освен този, който е свързан с момента от бременността – всъщност се препоръчва прием още докато се планира бъдещото бебче, пациентите срещат много колебания и по въпроса за най-подходящото време от деня за прием на В9.

Специалистите  и учените не посочват най-подходящо време за прием. Те обясняват, че не е необходимо да приемате добавката в определено време на деня или по време на хранене. Въпреки това, развиването на навик, като например приемане на всяка сутрин със закуска, може да улесни запомнянето да вземете фолиева киселина и да ви помогне да не пропускате своята. 

Други учени също подкрепят прием на фолиева киселина сутрин, но техните доводи са други – те сочат, че повечето добавки, сред които е и фолиевата киселина, много от минералите и витамините следва да се приемат сутрин, тъй като се абсорбират по-добре от тялото и доставят повече ползи в сравнение с прием вечерта. Те добавят, че също считат приема с храна, както е при повечето витамини, при които не се препоръчва прием на празен стомах, за по-подходящ, но подчертават, че ако се приема от бременни с цел защита на плода, е по-добър вариант да е преди закуската. При всички случаи се препоръчва прием с достатъчно количество вода.

Ясно е, че за разлика от някои витамини и минерали, при които има строги правила за прием, когато говорим за В9 и кога е най-добре се пие фолиева киселина сутрин или вечер, отговорът е само един – няма особено значение поне докато още се водят спорове по въпроса, по-важното е да бъде приета. И то в точните и адекватни дози. Всеки ден.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес