Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво всъщност означава „естествени аромати“ и как влияят на вашето здраве?

26 октомври 2024, 14:50 часа

Ако някога сте чели списък със съставките на етикет на храна, има вероятност да сте виждали добавката „естествени аромати“. Но какво всъщност означава този неуловим термин?

Три лесни начина да изпълните дома си с аромати на пролет, освен с почистване

Какво представляват естествените аромати

Терминът „естествен аромат“ като „етерично масло, олеорезин, есенция или екстракт, протеинов хидролизат, дестилат или какъвто и да е продукт на печене , нагряване или ензимолиза“, получени от някоя от следните храни:

  • Подправки
  • Плод или плодов сок
  • Зеленчуци или зеленчуков сок
  • Хранителна мая
  • Билки
  • Кора, пъпка, корен, листа или подобни растителни материали
  • месо
  • морски дарове
  • Домашни птици
  • яйца
  • Млечни продукти

Това, което всички тези технически научни термини наистина означават, че естествените аромати са преработени хранителни добавки, получени от истинска храна. Основната им цел е да подобрят вкуса на всяка храна или напитка, към която се добавят.

Какво означава „естествен“

Докато естествените аромати имат определена дефиниция, терминът "натурален" е малко по-мътен. Натурален е термин в хранително-вкусовата промишленост, който често се използва като маркетингов трик, защото не е регламентиран термин.

Терминът има правно значение само когато става въпрос за аромати, месо и домашни птици. Всяко месо или птици, обозначени като „естествени“, нямат добавени оцветители или изкуствени съставки и са били минимално обработени.

Кокосова захар срещу тръстикова захар: Каква е разликата

Тийл също така обяснява, че това, че нещо е от естествен произход, не го прави непременно безопасно. Например, зелените картофи естествено съдържат цианид, а рициновите зърна включват отровата рицин. Никога не приемайте, че естественото е по-добро.

9 нощни аромата: Те могат да подобрят паметта ви с 226%

Само една илюстрация за това е, че много „естествени“ пакетирани продукти, които се намират в магазина за хранителни стоки, са силно обработени, като много от техните съставки са лишени от няколко важни хранителни вещества – като рафинирани зърнени продукти.

Вредни ли са естествените аромати

Естествените аромати присъстват само в малки количества в храната и не са предназначени да осигурят значително хранене. Тяхната хранителна стойност е минимална, ако има такава.

Същото схващане важи и за всички неестествени химикали, които тези ароматизанти могат да съдържат - количествата са толкова малки, че не би трябвало да създават безпокойство, когато се консумират умерено.

Въпреки това, все още има шанс хората да бъдат чувствителни към определени естествени аромати, особено ако имат алергия или непоносимост към храните, с които са направени. Но отново, ние като потребители не получаваме такава информация.

Едно заобиколно решение е да се разгледа изявлението за алергия, което се изисква на етикетите на всички храни, което сигнализира на купувачите дали един от деветте основни хранителни алергена присъства в продукта. Въпреки това, ако сте алергични или чувствителни към храна извън тези девет храни, това е мястото, където могат да се крият проблемите.

Ако имате алергии или хранителна чувствителност, препоръчвам да се обадите на хранителната компания, за да проверите източника на естествените аромати.

Има също така потенциал за всякакви други химикали или съставки, открити в естествения аромат, да предизвикат реакция. Въпреки това броят на хората, които ще реагират на естествен аромат, се оценява на нула до два процента от населението.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес