Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

25 април 2024, 13:30 часа
Реклама

Яденето на лека закуска или малка храна, съдържаща въглехидрати и протеини преди сутрешна тренировка, може да помогне за осигуряване на енергия. Може да искате да избягвате някои храни, като богатите на фибри, чието смилане може да отнеме повече време.

Дали да се яде преди тренировка продължава да бъде спорна тема.

От една страна, упражненията „на гладно“ (напр. кардио на гладно) стават все по-популярни, като привържениците казват, че им дава повече енергия по време на тренировка и води до по-бързи резултати.

От друга страна, други хвалят техните ястия преди тренировка, защото им дават необходимата енергия, за да поддържат тренировките си. Така може да се чудите кой подход е по-ефективен.

Необходимо ли е хранене преди сутрешна тренировка

Дали да ядете преди сутрешна тренировка зависи от вашите цели, вида на тренировката и нейната продължителност, както и от вашето индивидуално здраве.

След дълга нощ на сън нивата на кръвната ви захар са по-ниски, отколкото когато наскоро сте яли. Това може да ви накара да се чувствате мудни и уморени по време на тренировка.

Следователно малка закуска преди сутрешна тренировка може да помогне за повишаване на нивата на кръвната ви захар и да ви даде енергия, за да дадете най-доброто от себе си.

За мнозина тренировката скоро след хранене може да причини стомашно разстройство, тъй като храната не е имала възможност да се смила.

Въпреки това, въпреки че може да е изкушаващо да тренирате на гладно, без закуска или лека закуска, откакто сте се събудили, това може да попречи на представянето ви при някои видове упражнения.

Въпреки това повечето хора могат безопасно да тренират, без да ядат предварително, освен ако не тренират с висока интензивност в продължение на 60 минути или повече.

Тези със специфични цели за ефективност или медицински състояния може да се наложи да ядат преди тренировка. Например, хората с проблеми с кръвната захар, като диабет, първо трябва да се уверят, че са правилно заредени.

Ако имате медицинско състояние, помислете за тясно сътрудничество със здравен специалист, за да намерите подхода, който е най-добър за вас.

Като цяло, храненето преди тренировка е силно индивидуално. Най-ефективен е, когато го приспособите към вашия начин на живот, цели и тяло. Това, което работи за един човек, може да не работи за друг, така че е важно да експериментирате и да видите какво работи най-добре за вас.

Кардио тренировка

Изборът на правилното гориво преди тренировка може да помогне за поддържане на кардио тренировка, известна още като кардиореспираторно упражнение.

Висока интензивност, кратка продължителност

Продължителност 30–45 минути или по-малко.

Висока интензивност, краткотрайно кардио упражнение използва предимно мускулен гликоген като гориво. Повечето хора имат достатъчно гликоген, складиран в мускулите си, за да поддържат този тип упражнения, без да се налага да ядат.

Примери за този тип упражнения включват:

класове по колоездене на закрито

интервални тренировки с висока интензивност

Въпреки това, ако тренирате преди закуска, може да искате да хапнете лека закуска, съдържаща 15-75 грама въглехидрати, в зависимост от вашите предпочитания и предстоящата ви тренировка. Някои спортисти може да искат да консумират дори повече.

Правенето на това 30–60 минути преди тренировка може да насърчи оптималното представяне.

Храните, с които можете да се заредите, включват:

тост с бадемово масло

пълнозърнести крекери със сирене

банан

мляко или напитка на растителна основа

смокини с фъстъчено масло

ябълково пюре

За някои хора упражненията на празен стомах не създават проблеми. Ако установите, че това работи най-добре за вас, продължете. Въпреки това, ако се чувствате замаяни или слаби, това вероятно е знак, че трябва да хапнете нещо.

Умерен до висок интензитет, дълга продължителност

Продължителност 60–90 минути или повече.

Ако планирате да тренирате с умерено до високо ниво на интензивност за повече от 60–90 минути, вероятно е най-добре първо да хапнете малко или лека закуска.

Този тип упражнения може да включва:

бягане

Колоездене

гребане

ски бягане

По време на тренировка тялото ви използва смес от въглехидрати и мазнини като гориво. Въпреки това тялото ви изгаря мазнините много по-бавно от въглехидратите, за да захрани мускулите ви и да поддържа тренировката.

Затова изберете малко хранене или лека закуска, която съдържа 15–75 грама въглехидрати плюс малко протеин. Яжте поне 1-3 часа преди тренировка - това дава време на тялото ви да смила храната.

Храните, с които можете да се заредите, включват:

плодово смути, приготвено с мляко и банан

малка франзела с фъстъчено масло

овесени ядки с горски плодове

бъркани яйца и препечен хляб

Полезно ли е да тренирате на гладно?

Ниска до умерена интензивност, дълга продължителност

Леките упражнения натоварват тялото ви по-малко. Следователно не е задължително да ядете толкова много предварително.

Упражнението в тази категория може да включва:

едночасова разходка

тай чи

нежна йога сесия

Ако установите, че сте гладни по средата на тренировката си, може да опитате с малка закуска, богата на протеини, преди да започнете. Това ще ви помогне да ограничите апетита си без нежелан стомашен дискомфорт.

Храните, с които можете да се заредите, включват:

1 чаша (237 мл) извара

2 твърдо сварени яйца

половин протеиново блокче

малък протеинов шейк

омлет със зеленчуци

Силови тренировки

Силовите тренировки изискват по-големи изблици на сила, но всъщност изискват по-малко „гориво в резервоара“, отколкото дейностите, описани по-горе.

Въпреки това, малкото хранене или лека закуска преди силова тренировка може да ви даде енергия, за да поддържате тренировката по-дълго и с по-висока интензивност. В противен случай може да се почувствате твърде уморени или замаяни, за да дадете най-доброто от себе си.

В идеалния случай ще искате да ядете храна или лека закуска с въглехидрати и протеини. Въглехидратите ще осигурят енергия, а протеинът ще помогне за мускулния растеж и възстановяване.

Ако сте податливи на стомашен дискомфорт, опитайте се да ядете преди тренировка или лека закуска 1-3 часа преди тренировката. Като алтернатива, хапнете лека закуска, която смятате за лесна за смилане, 30 минути преди тренировката.

Храните, с които можете да се заредите, включват:

нарязан пуешки сандвич (2 филийки хляб, филийки пуешко месо, домат, маруля и подправка)

овесена каша

1 твърдо сварено яйце и 1 чаша (237 мл) ябълково пюре

говеждо месо и 1/2 чаша (125 мл) портокалов сок

1 чаша (237 мл) мляко или соево мляко

Гръцко кисело мляко и горски плодове

блокче гранола или половин протеиново блокче

сандвич с яйца (пържено яйце, сирене и домат върху препечен английски мъфин)

Конкретни цели

Ако имате конкретни цели в начина на живот, може да искате да коригирате сутрешното си хранене преди тренировка.

Отслабване

Противно на общоприетото схващане, приемът на по-малко калории преди тренировка няма да ви даде по-добри резултати. Всъщност това може да забави загубата на тегло.

Атлетите се нуждаят от достатъчно гориво, за да дадат най-доброто от себе си. Въпреки това, много други хора, които се опитват да отслабнат, могат да тренират с ниска или умерена интензивност за сравнително кратко време.

Ако сте един от тези хора, може да се справите добре, ако ядете малко или никаква храна, преди да тренирате. Дали ще ядете преди тренировка трябва да се основава на вашите предпочитания и цели за отслабване.

Преди сутрешната си тренировка захранете тялото си с цели, минимално преработени въглехидратни и протеинови храни като:

овесена каша

пълнозърнест тост

плодове

говеждо месо

яйца

мляко

Мускулен растеж

Освен вашата генетика, можете да изградите мускули чрез силови тренировки и диета с високо съдържание на протеини. Протеинът може да ви помогне да изградите по-големи, по-силни мускули, когато го комбинирате с различни форми на тренировка за съпротива.

За да продължите да изграждате мускули, трябва да практикувате прогресивно претоварване, което означава бавно добавяне на повече натоварване (тегло) или обем към рутинната си силова тренировка.

Ако не сте правилно заредени преди тренировка, може да не почувствате, че имате енергията да предизвикате мускулите си достатъчно, за да стимулирате разграждането и възстановяването на мускулите.

5 храни, за които да забравите след тренировка

Въпреки това все още е възможно да качите мускули, ако тренирате, без да ядете предварително. Просто се уверете, че отговаряте на подходящите цели за дневен прием на хранителни вещества, включително консумация на достатъчно протеин.

Ако решите да ядете преди тренировка, за да качите мускули, помислете за лека закуска или храна с въглехидрати и протеини около 1-3 часа преди тренировката.

Храненето преди сутрешната ви тренировка ще ви помогне да осигурите на тялото си горивото, от което се нуждае.

За определени видове упражнения, като силови тренировки и дълготрайни кардио упражнения, експертите силно препоръчват да ядете малка храна или лека закуска, съдържаща въглехидрати и малко протеин 1-3 часа преди да започнете.

От друга страна, ако правите кардио упражнения за 45 минути или по-малко, вероятно можете да минете без да ядете.

Въпреки това, ако имате проблеми с кръвната захар, чувствате се летаргични или слаби, когато не сте яли, или се чувствате по-добре, когато сте яли, тогава храненето или леката закуска е добра идея.

Като цяло, храненето преди сутрешна тренировка е силно индивидуално и може да отнеме малко опити и грешки, за да видите какво работи най-добре за вас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес