Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво представлява диета за Хашимото?

23 юли 2024, 16:49 часа

Някои хранителни планове, включително диетата с автоимунен протокол и диета без зърно или глутен, могат да помогнат за намаляване на възпалението, което допринася за тиреоидита на Хашимото.

Тиреоидитът на Хашимото е автоимунно състояние, което постепенно разрушава тъканта на щитовидната жлеза чрез лимфоцити, които са бели кръвни клетки, които са част от имунната ви система.

Щитовидната жлеза е ендокринна жлеза с форма на пеперуда в основата на шията, която отделя хормони, засягащи почти всяка органна система. Той също така контролира метаболизма и растежа. В крайна сметка увреждането на тази жлеза води до недостатъчно производство на хормони на щитовидната жлеза.

Тази статия обяснява промените в диетата и начина на живот, които най-вероятно ще бъдат от полза за тези с тиреоидит на Хашимото.

Как диетата и начинът на живот влияят на Хашимото

Изследване показва, че диетата и начинът на живот играят жизненоважна роля при лечението на Хашимото, тъй като много хора откриват, че техните симптоми продължават дори с лекарства. Плюс това, на много хора, които проявяват симптоми, не се дават лекарства, освен ако нямат променени нива на хормоните.

По-конкретно, промените в диетата и начина на живот могат да помогнат с няколко различни фактора, свързани с Хашимото. Например премахването на определени храни може да помогне за намаляване на възпалението, което често е свързано с диетата и може да бъде движещ фактор при Хашимото.

Какви са симптомите и причините за обостряне на Хашимото

Промените в диетата и начина на живот също могат да помогнат за намаляване на шансовете ви за развитие на съпътстващи заболявания като затлъстяване и диабет.

Плюс това, тези промени могат да помогнат за забавяне или предотвратяване на увреждане на щитовидната жлеза, причинено от повишени тироидни антитела, и да управляват телесното тегло, кръвната захар и нивата на холестерола.

Въпреки това, всеки човек с тиреоидит на Хашимото реагира различно на лечението, поради което индивидуализираният подход е толкова важен.

Следват някои базирани на доказателства диетични съвети за подпомагане на лечението на тиреоидит на Хашимото.

Диети без глутен и зърнени храни

Много проучвания показват, че хората с Хашимото са по-склонни да имат цьолиакия, отколкото общата популация. Поради това експертите препоръчват всеки, диагностициран с Хашимото, да бъде изследван за целиакия.

Нещо повече, някои доказателства сочат, че диетите без глутен и зърнени храни могат да бъдат от полза за хората с тиреоидит на Хашимото.

В 6-месечно проучване на 34 жени с тиреоидит на Хашимото безглутенова диета намалява нивата на антителата на щитовидната жлеза, като същевременно подобрява функцията на щитовидната жлеза и нивата на витамин D в сравнение с контролната група.

Други изследвания  отбелязват, че хората с тиреоидит на Хашимото - или автоимунни заболявания като цяло - вероятно ще се възползват от диета без глутен, дори ако нямат цьолиакия.

Автоимунната протоколна диета

Диетата по автоимунния протокол (AIP) е предназначена за хора с автоимунни заболявания. Премахва потенциално вредни храни като зърнени храни, млечни продукти, нощници, добавена захар, кафе, бобови растения, яйца, алкохол, ядки, семена, рафинирани захари, масла и хранителни добавки.

Диета без лактоза

Непоносимостта към лактоза е много често срещана сред хората с тиреоидит на Хашимото.

Ако подозирате непоносимост към лактоза, изключването на млечни продукти може да подпомогне храносмилателните проблеми, както и функцията на щитовидната жлеза и усвояването на лекарствата.

Имайте предвид, че тази стратегия може да не работи за всички, тъй като някои хора с Хашимото понасят млечните продукти перфектно.

Противовъзпалителна диета

Възпалението може да бъде движеща сила зад тиреоидита на Хашимото. Като такава, противовъзпалителната диета, богата на плодове и зеленчуци, може значително да подобри симптомите.

Диета с пълноценна храна

Следването на диета с ниско съдържание на добавена захар и силно преработени храни, но богата на цели, богати на хранителни вещества храни може да помогне за подобряване на здравето, управление на теглото и намаляване на симптомите, свързани с Хашимото.

Когато е възможно, приготвяйте храната си у дома, като използвате питателни храни като зеленчуци, плодове, протеини, здравословни мазнини и богати на фибри въглехидрати.

Храни за ядене

Ако имате тиреоидит на Хашимото, диета, богата на хранителни вещества, може да помогне за намаляване на тежестта на симптомите и подобряване на цялостното ви здраве. Наблегнете на следните храни.

  • плодове
  • зеленчуци без скорбяла
  • нишестени зеленчуци
  • здравословни мазнини
  • животински протеин
  • зърна без глутен
  • семена, ядки и ядково масло
  • боб и леща
  • млечни и немлечни заместители (обогатени с калций и/или витамин D)
  • подправки, билки и подправки
  • постни животински протеини

Имайте предвид, че някои хора с тиреоидит на Хашимото избягват някои от храните, споменати по-горе, като зърнени храни и млечни продукти. Важно е да експериментирате с диетата си, за да разберете кои храни работят най-добре за вас.

Храни, които трябва да се избягват

Елиминирането или ограничаването на следните храни може да помогне за намаляване на симптомите на Хашимото и да подобри цялостното ви здраве:

  • добавени захари и сладкиши
  • бързо хранене и пържени храни
  • рафинирани зърна
  • силно преработени храни и меса
  • зърна и храни, съдържащи глутен

Имайте предвид, че някои кръстоцветни зеленчуци и соеви продукти съдържат гойтрогени, които са вещества, които могат да попречат на производството на хормони на щитовидната жлеза.

Как да си набавим витамини чрез храната при хранителни непоносимости и Хашимото

И все пак кръстоцветните зеленчуци са много питателни и готвенето им намалява тяхната гойтрогенна активност. Следователно е малко вероятно те да повлияят на функцията на щитовидната жлеза, освен ако не се консумират в изключително големи количества.

Някои доказателства също сочат, че соята вреди и на функцията на щитовидната жлеза, така че много хора с Хашимото избират да избягват соевите продукти. Въпреки това са необходими повече изследвания.

Въпреки че тези препоръки могат да помогнат на много хора, важно е да експериментирате с диетата си, за да намерите най-добрия метод за вас.

Работата с диетолог, който е специалист по автоимунни заболявания като тиреоидит на Хашимото, може да ви помогне да стесните потенциално проблемните храни и да създадете модел на хранене, който ще ви помогне да се чувствате най-добре.

Тиреоидитът на Хашимото е често срещано автоимунно заболяване, което засяга щитовидната жлеза. Той причинява множество симптоми, които могат да продължат дори ако приемате лекарства за щитовидната жлеза.

Изследванията показват, че промените в диетата и начина на живот могат значително да подобрят вашите симптоми и да подобрят цялостното ви здраве. Въпреки това, всеки човек с тиреоидит на Хашимото е различен, така че е от основно значение да намерите диетичен модел, който отговаря на вашите нужди.

Диетолог или друг здравен специалист, който е специалист по автоимунни заболявания, може да е в състояние да ви помогне да намерите модел на хранене, който работи за вас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес