Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви ще са ползите за вас, ако консумирате ежедневно броколи?

30 март 2022, 15:20 часа

Броколите са полезен и нискокалоричен зеленчук от семейството на кръстоцветните. В състава им откриваме солидно количество фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Те спомагат за поддържането на доброто ни здраве и при нужда да се отървем от излишните килограми.

Ползи от броколите

Ето и няколко ползи от тях, ако ги консумираме ежедневно:

По-добро храносмилане

Благодарение на богатото количество фибри в тях, броколите са много полезни за ускоряването на метаболизма и активизирането работата на червата, а и за подобряване функциите на храносмилателната система като цяло. Заедно с други храни, които са богати на фибри, могат да подобрят състояния като запек например.

Плодове и зеленчуци за детокс на организма

Подсилват имунната система

Друга полза от консумацията на броколи е, че оказват благотворно влияние върху имунитета ни, тъй като са богати на витамин С. Той е мощен антиоксидант, който не само се грижи за доброто ни здраве, но и спомага в борбата със свободните радикали и за по-бързото възстановяване от инфекции и възпаления.

Понижават риска от появата на диабет

Необходимата за деня консумация на фибри може да понижи рисковете от появата на диабет. Заедно с броколите, хапвайте и други пресни плодове и зеленчуци, за да поддържате нивата на кръвната захар балансирани. По този начин значително ще понижите риска от метаболитни заболявания, покачване на килограми и т.н.

Набавяте си калий

В състава на броколите откриваме и минерала калий, полезен за сърцето и нервната система. Той спомага и за контрола на кръвното налягане, както и има електролитно действие. Поради тази причина, за да се осъществяват правилно функциите на органите в организма, е добре да си набавяме нужната ежедневна доза витамини и минерали. Най-добрият начин е чрез здравословните храни, богати на тях.

Това са НАЙ-полезните пролетни зеленчуци

Понижава риск от появата на ракови образувания

Също поради наличието на голям брой антиоксиданти, които се борят със свободните радикали в организма, може да се предпазим от появата на ракови клетки. В същото време антиоксидантите се борят и с възпаленията и оксидативния стрес.

Страничен ефект - газове и подуване

Освен всички ползи трябва да имате предвид и някои ефекти, които е възможно да се появят при отделните организми. Всяко тяло реагира по различен начин на храните, но броколите могат да причинят подуване или газове след консумацията им. Това е валидно за всички зеленчуци от рода на кръстоцветните и се дължи на голямото наличие на фибри в състава им. Разбира се, вие може да не наблюдавате подобен ефект върху себе си и ако е така – продължете спокойно с ежедневната им консумация.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес