Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са причините и симптомите на лактозната непоносимост

21 октомври 2023, 14:52 часа

Ако някога сте усещали предчувствено къркорене в стомаха си малко след хранене, може би сте се чудили дали имате непоносимост към лактоза.

Лактозата е вид захар, намираща се в млечните продукти. Някои хора не могат да го усвояват правилно, което води до неприятни храносмилателни симптоми след прием на млечни продукти.

Какво е непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост е храносмилателно разстройство, причинено от невъзможността за усвояване на лактозата, основният въглехидрат в млечните продукти. Това е много често, засягащо най-малко около две трети от възрастното население на света.

Това състояние възниква, ако тялото ви не произвежда достатъчно от ензима лактаза, който ви е необходим за смилането на лактозата.

Хората с непоносимост към лактоза изпитват проблеми с храносмилането, когато консумират млечни продукти, което може да повлияе негативно на качеството им на живот.

Тези симптоми включват подуване на корема, диария и коремни спазми.

Можете ли да развиете непоносимост към лактоза с течение на времето

Лактозата се намира в майчиното мляко и почти всеки се ражда със способността да я смила. Въпреки това, можете да развиете непоносимост към лактоза на всяка възраст, дори и в зряла възраст.

Съществуват няколко типа непоносимост към лактоза и те могат да бъдат причинени от различни фактори. Въпреки това, всяка непоносимост към лактоза се характеризира с дефицит на ензима лактаза.

Симптоми на непоносимост към лактоза

Ако не се управлява правилно, непоносимостта към лактоза може да причини сериозни храносмилателни проблеми. Тези симптоми могат да се появят 30-60 минути след хранене.

Най-често срещаните симптоми са:

  • подуване на корема
  • коремни спазми
  • газ
  • диария
  • гадене

Някои хора също изпитват спешна нужда да отидат до тоалетната, повръщане, болка в долната част на корема и запек.

Диарията възниква поради неразградена лактоза в тънките ви черва, което кара водата да се движи в храносмилателния ви тракт.

След като достигне дебелото черво, лактозата се ферментира от бактериите в червата, образувайки късоверижни мастни киселини (SCFA) и газ. Това причинява подуване на корема, газове и болка.

Тежестта на симптомите варира в зависимост от това колко лактоза можете да понасяте и колко сте изяли.

За щастие тези симптоми траят само за кратко. Освен това обикновено не сте засегнати, освен ако не консумирате големи количества лактоза или имате друго състояние, което се влошава от храносмилателното дразнене, причинено от непоносимост към лактоза.

Причини и видове непоносимост към лактоза

Лактозата се състои от простите захари глюкоза и галактоза.

Имате нужда от ензима лактаза, за да разградите лактозата до глюкоза и галактоза, които тялото ви след това абсорбира в кръвта ви за енергия.

Без достатъчно лактаза, лактозата преминава през червата неусвоена и причинява храносмилателни симптоми. Все пак има множество причини за лактазен дефицит.

Ето различните видове непоносимост към лактоза.

Истини и митове за ползите и вредата от млечните продукти

Първична непоносимост към лактоза

Първичната непоносимост към лактоза - най-често срещаният тип - се причинява от намаляване на производството на лактаза с възрастта. Като такъв вие губите способността да абсорбирате лактозата с течение на времето.

Тази форма на непоносимост към лактоза може да е частично генетична, тъй като е по-често срещана при някои популации, отколкото при други.

Проучванията изчисляват, че това състояние засяга под 10% от северноевропейците, около 50% от латиноамериканците и хората от Близкия изток и 80–99% от африканците и азиатските хора.

Вторична непоносимост към лактоза

Вторичната непоносимост към лактоза се развива в резултат на друго състояние, което засяга тънките черва, където се произвежда лактаза. Това е така, защото възпалението в стената на червата може да доведе до временен спад в производството на лактаза.

Възможните причини за вторична непоносимост към лактоза включват болест на Crohn, целиакия, химиотерапия, улцерозен колит и стареене.

Вродена непоносимост към лактоза

При новородени има вродена непоносимост към лактоза. Това е рядък, наследствен тип на това състояние и двамата родители трябва да притежават определена генна мутация за вродена непоносимост към лактоза, за да се роди бебето с нея.

Тези бебета не могат да сучат поради съдържанието на лактоза в кърмата и това състояние може дори да бъде фатално, ако не бъде уловено бързо. Страничните ефекти могат да включват тежка диария и високи нива на калций.

Това условие също е доживотно.

Развитие на непоносимост към лактоза

Развитието на непоносимост към лактоза се среща и при кърмачета. Обикновено се наблюдава само при недоносени бебета, които са родени преди храносмилателната им система да е напълно развита, и причинява симптоми като храносмилателен дистрес.

Това състояние обикновено преминава от само себе си, докато бебето расте, но междувременно вашето бебе може да се нуждае от адаптирано мляко без лактоза, а не от кърма.

Рискови фактори

Някои хора може да имат повишен риск от непоносимост към лактоза. Рисковите фактори, за които трябва да внимавате, включват следното:

  • Медицинска история на храносмилателни проблеми или заболяване
  • Роднини с непоносимост към лактоза
  • Тестове за непоносимост към лактоза

Ето начините, по които вашият лекар може да ви тества за непоносимост към лактоза:

Водороден дихателен тест. Този тест измерва водорода в дъха ви след прием на лактоза. Високите количества водород предполагат храносмилателни проблеми, които може да са свързани с непоносимост към лактоза, но също така причинени от други проблеми.

Тест за поносимост към лактоза. Този тест измерва кръвната Ви захар след прием на лактоза. Ако имате непоносимост към лактоза, нивата на кръвната ви захар няма да бъдат засегнати, защото тялото ви не може да разгради лактозата.

Генетичен тест. Този тест проверява за генетични причини за непоносимост към лактоза, но хората с вторична непоносимост към лактоза може да получат фалшиво отрицателен резултат.

Лактазна активност на границата на четката на йеюнума. Този инвазивен и скъп метод изисква биопсия на границата на четката на йеюнума, която е част от тънките черва, но е окончателен начин за оценка на лактазната активност.

Тест за киселинност на изпражненията. Често използван за бебета и кърмачета, този тест измерва киселинните нива на изпражненията, които имат по-ниско рН в случаи на непоносимост към лактоза.

Можете също да направите тест за елиминиране сами, ако смятате, че имате непоносимост към лактоза. За да го направите, елиминирайте лактозата от диетата си за поне 2 седмици, след това въведете отново млечните продукти, за да видите дали изпитвате някакви храносмилателни симптоми.

Докато тестът за елиминиране може да ви помогне да разберете дали имате проблеми с храносмилането на лактозата, търсенето на официална диагноза от медицински специалист може да ви помогне да избегнете ненужното премахване на млечни продукти от вашата диета, ако симптомите ви са причинени от друго състояние.

5 признака и симптоми на непоносимост към лактоза

Лактозната непоносимост е набор от симптоми, причинени от дефицит на лактаза - ензимът, който разгражда млечната захар, наречена лактоза. Ако имате това състояние, симптомите се появяват след консумация на лактоза, която се съдържа в млечни продукти като мляко, кисело мляко и сирене.

Тези симптоми, които могат да се появят малко след хранене, включват коремна болка и диария.

Много хора имат непоносимост към лактоза и има много начини лесно да коригирате диетата си, за да избегнете или ограничите лактозата. Тези стратегии включват закупуване на храни без лактоза.

Ако се притеснявате, че не можете да понасяте млечни продукти, бъдете сигурни, че има много храни и напитки, които можете да ядете, заедно с редица възможности за лечение, които да помогнат за предотвратяване или облекчаване на симптомите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес