Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите за здравето от къпините

21 август 2023, 17:35 часа

Къпините са суперхрана с полезни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти. Те са с ниско съдържание на калории, въглехидрати и мазнини. Къпините могат дори да се борят с рака и да помогнат за предотвратяване на сърдечни заболявания.

Къпините предлагат много ползи за здравето. Те са пълни с витамини и минерали като C, K и манган, с високо съдържание на фибри и могат да подобрят здравето на мозъка.

Ползи за здравето от къпините

Сладките, но тръпчиви къпини са основна храна през лятото. Но ползите от тези горски красавици надхвърлят вкуса им. Къпините също имат впечатляващи ползи за здравето.

  • Те са пълни с витамин С

Само една чаша сурови къпини съдържа 30 мг витамин С. Това е половината от препоръчителната дневна стойност. Витамин С е неразделна част от образуването на колаген в костите, съединителната тъкан и кръвоносните съдове. Витамин С също може да ви помогне ЗА:

  • Заздравяване на рани
  • Регенериране на кожата
  • Намаляване на свободните радикали в тялото
  • Абсорбиране на желязо
  • Предотвратяване на скорбут

Витамин С действа като антиоксидант, който може също да намали оксидативния стрес в тялото, който може да доведе до рак.

  • Те са с високо съдържание на фибри

Повечето хора не получават достатъчно фибри в диетата си. Това е проблем: диета с ниско съдържание на фибри е свързана с храносмилателни проблеми като подуване на корема, запек и болки в стомаха. И според проучване от 2013 г., липсата на достатъчно фибри може да увеличи риска от сърдечни заболявания.

Диета с високо съдържание на фибри може да ви помогне за:

  • Намаляване на холестерола
  • Насърчаване на редовните движения на червата
  • Управляване на нивата на кръвната захар, като забавят скоростта на усвояване на захарта
  • Карат ви да се чувствате сити за по-дълго след хранене
  • Осигуряват гориво за подхранване на здрави чревни бактерии

За такова малко зрънце, къпините са с високо съдържание на фибри. Една чаша сурови къпини съдържа почти 8 г.

  • Страхотен източник на витамин К

Витамин К е причината да не кървите обилно, когато се порежете: той помага на кръвта ви да се съсирва. Витамин К също играе роля в метаболизма на костите. Дефицитът на витамин К може да доведе до изтъняване на костите и костни фрактури. Може да причини лесно образуване на синини, тежко менструално кървене и кръв в изпражненията или в урината.

Какво (не) знаем за къпините?

Само една чаша сурови къпини осигурява почти 29 мг, над една трета от дневната препоръчителна стойност витамин К.

Ако приемате разредители на кръвта, не забравяйте да ядете постоянно или намалено количество храни с високо съдържание на витамин К като къпини, зелени листни зеленчуци, соя и ферментирали млечни храни.

  • Високо съдържание на манган

Не чувате толкова много за мангана, колкото за други минерали, но той е жизненоважен за здравословното развитие на костите и здравата имунна система. Освен това помага на тялото ви да метаболизира въглехидратите, аминокиселините и холестерола.

Подобно на витамин С, манганът играе ключова роля в образуването на колаген. Ензимът, който помага на мангана да образува колаген, пролидаза, също помага на раните да заздравяват правилно.

Манганът може да помогне за предотвратяване на остеопороза, да управлява нивата на кръвната захар и да намали епилептичните припадъци.

Една чаша сурови къпини съдържа 0,9 мг манган, почти половината от препоръчителната дневна доза. Имайте предвид обаче, че твърде много манган може да бъде токсичен.

Въпреки това е малко вероятно да получите твърде много манган в количествата храна, освен ако нямате състояние, което пречи на тялото ви да елиминира излишния манган, като хронично чернодробно заболяване или анемия.

  • Може да подобри здравето на мозъка

Яденето на горски плодове като къпини може да подобри здравето на мозъка и да помогне за предотвратяване на загубата на памет, причинена от стареенето.

Антиоксидантите в горските плодове помагат в борбата със свободните радикали и променят начина, по който мозъчните неврони комуникират. Това може да помогне за намаляване на възпалението на мозъка, което може да доведе до когнитивни и двигателни проблеми, често срещани при стареенето.

  • Подпомага здравето на устната кухина

Според проучване от 2013 г., екстрактът от къпина има антибактериални и противовъзпалителни способности срещу някои видове бактерии, които причиняват орални заболявания.

Изследователите предупреждават, че са необходими повече проучвания, но предполагат, че екстрактът от къпина може да помогне за предотвратяване и контрол на заболявания на венците и кариес.

Лекар: Къпините обострят тези заболявания

Има аргументи да наречем къпините суперхрана. Те са с високо съдържание на полезни витамини и минерали, фибри и антиоксиданти. Те са с ниско съдържание на калории, въглехидрати и мазнини. Къпините също са универсални и лесни за добавяне към вашата диета.

Докато са необходими повече проучвания, за да се определи дали къпините окончателно се борят с рака и помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, изследванията досега са вълнуващи. Знаем, че има съществени доказателства в подкрепа на богатата на растения диета за превенция на рака, както и много други ползи.

Насладете се на къпините и ползите от тях в смути, парфе с кисело мляко или върху зелена салата.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес