Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какви са ползите от консумирането на фъстъци?

22 септември 2022, 18:02 часа

В научните публикации фъстъците биват определяни като растение от семейството на Бобовите. Не всички знаят обаче, че от културата се прави и олио, което се доближава до известният зехтин с многобройни ползи за здравето.

При смилането на печените фъстъци се получава паста, известна като фъстъчено масло, любима закуска отвъд океана. Препоръчва се при заболявания като анемията, както и за други здравни проблеми. То дава на тялото някои полезни вещества, които е добре да се знаят.

Мазнини

Фъстъченото масло съдържа много мазнини, около 44 до 56 процента, голяма част от тях са мононенаситени, тоест полезни мазнини. Те се грижат за здравето на сърцето, намаляват нивата на лошия холестерол и носят други ползи.

Намаляват риска от рак

Според проучвания, консумацията на 25 грама фъстъци по възможност всеки ден или опне 5 пъти седмично намалява риска от диабет с 27 процента, което е повече от една четвърт. Тези ядки намаляват скоростта, с която инсулина се покачва, защото са с нисък гликемичен индекс.

Защо да ядем различни ядки всеки ден

Съдържат малко въглехидрати

Ако трябва да се говори с цифри, въглехидратите са само 13-16 процента от теглото на фъстъците. Затова са подходяща засищаща храна за хората с диабет. Могат да участват в нисковъглехидратни режими, както и във веганско хранене. В тях има ценни витамини и минерали. Някои от тях трябва да се споменат:

-       Биотин - това растение е сред най-богатите източници на биотин. Той е много важен при бременност и затова е добре в този период от живота си жените да наблегнат на фъстъците.

-       Мед - този минерал е важен и дефицитът му води до здравословни проблеми.

-       Витамин Е - освен че има мощно антиоксидантно действие витаминът се грижи за здравето на кожата и косата.

-       Магнезий - без този елемент нормалните метаболитни процеси няма как да се случат, а производството на енергия ще закъса. Магнезият поддържа здравето на костите, ставите, функционирането на мускулите и нервната система.

-       Тиамин - тиаминът е участник в производството на енергия за тялото, както и участник в метаболизма. Във фъстъка се съдържат много полезни вещества.

-       Фибрите осигуряват чревното здраве, поддържайки добрите бактерии в червата, а освен това засищат организма за дълго.

-       Добър източник са на калций и витамин Д, за добро здраве на костите и зъбите.

Само 100 грама дават на тялото 576 калории, 25,8 грама протеини, 16 грама въглехидрати, 4,7 грама захар, 8,5 грама фибри, 49,2 грама мазнини. Може да се приготвят различни рецепти, а най-полезен е кето хлябът с фъстъчено масло.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес