Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е връзката между възпалението и холестерола?

26 септември 2024, 12:22 часа

Натрупването на холестерол в артериите може да предизвика възпаление. Възпалението може да повлияе на това как разграждате липидите като холестерола. Тази връзка може да накара и двата фактора да увеличат риска от сърдечни заболявания.

Лекар: Яжте всеки ден по 4 гр от това, сваля кръвното и холестерола, здравен съвет за деня, 22 септември

Холестеролът е мастна субстанция, която тялото ви произвежда. Всички имаме нужда от холестерол. Нашето тяло използва холестерола, за да възстанови клетките, да произвежда хормони и да създава витамин D.

Но твърде много холестерол може да причини проблеми. Може да започне да се натрупва като плака по стените на артериите ви, като ги стеснява и затруднява преминаването на кръвта. Това увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Възпалението е реакцията на тялото ви към това, което възприема като вредно. Възпалението също може да промени здравето на вашите артерии и да направи холестерола по-вероятно да причини проблеми.

Някои изследвания сочат, че възпалението допринася за сърдечните заболявания повече от холестерола. Продължете да четете, за да научите повече за тази връзка.

Влияе ли холестеролът на възпалението

Холестеролът влияе върху възпалението по няколко начина.

Холестеролът съществува във всички клетки на тялото ви. Когато нивата на холестерола са високи, повече холестерол навлиза в клетките ви.

Изследване от 2015 г. свързва този приток на холестерол с увеличаване на възпалителните протеини, отделяни от имунната ви система.

Натрупването на плака във вашите артерии също може да предизвика възпалителен отговор в тялото. Този отговор причинява повече щети и допринася за сърдечни заболявания.

Влияе ли възпалението върху нивата на холестерола

Възпалението в тялото ви може да причини няколко промени в нивата на холестерола ви.

Изследванията свързват възпалението с по-ниски нива на HDL („добър“) холестерол. HDL холестеролът помага за защита на сърцето ви, като намалява натрупването на холестерол в кръвта. Ниският HDL е рисков фактор за сърдечни заболявания, тъй като холестеролът е по-вероятно да причини отлагане на плака.

Възпалението също така създава по-плътни LDL молекули на „лошия“ холестерол, които по-лесно се превръщат в отлагания на плака.

Възпалението повишава друг вид мазнини в кръвта, наречени триглицериди. Високите нива на триглицериди са друг рисков фактор за сърдечни заболявания.

Традиционно се фокусираме върху понижаването на холестерола като основен начин за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Намирането на начини за намаляване на възпалението може да бъде още по-важно.

Как мога да намаля холестерола и възпалението

Експертите най-често препоръчват средиземноморската диета за хора със или изложени на риск от сърдечни заболявания. Тази диета включва разнообразни хранителни източници на антиоксиданти, здравословни мазнини и фибри, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото. Може също така Trusted Source да помогне за понижаване на нивата на LDL.

Средиземноморската диета включва:

  • разнообразие от плодове и зеленчуци
  • боб и леща
  • пълнозърнести храни
  • здравословни мазнини от зехтин, авокадо, риба, ядки и семена
  • умерени количества птиче месо, яйца и млечни продукти

Лекарствата също могат да бъдат важна част от предотвратяването или управлението на сърдечни заболявания. Това е особено вярно, ако имате лична или семейна анамнеза за висок холестерол или сърдечно заболяване.

Как с естествени средства сами можем да намалим нивата на триглицеридите?

Управлението или превенцията на сърдечни заболявания също включва управление на други рискови фактори за сърдечни заболявания. Стъпките, които трябва да предприемете, включват:

  • контролиране на кръвната Ви захар, ако имате диабет или предиабет
  • проследяване на кръвното Ви налягане и регулирането му при необходимост
  • останете активни, ако можете
  • достатъчно сън
  • управление на стреса

използване на лекарства или други лечения за управление на други възпалителни състояния.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес