Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква е разликата между биопсия и хистология?

05 юни 2024, 14:11 часа

Съвременните методи за диагностика и оценка на провеждано лечение увеличават шанса за преживяване при тежки заболявания. Правилната диагноза е съществена част от лечението, докато грешната го забавя, води до погрешно лечение и в крайна сметка до увреждане на здравето или дори до фатален изход.

Ето защо, колкото и страшно да звучат термините биопсия и хистология, които обикновено свързваме с онкологичните заболявания, те са от ключово значение за преодоляване на болестта и съхраняване на живота. Ако сте от щастливците, които никога не са чували, че те или техен близък се нуждаят от хистология, е вероятно да не знаете какво точно означават и каква е разликата между биопсия и хистология.

Какво е биопсия?

Биопсията представлява вземане на тъканна/клетъчна проба с цел извършване на наблюдение под микроскоп в патологична лаборатория за поставяне или уточняване на диагноза. На взетата тъкан чрез биопсия се прави хистология с цел диагностика. Вземането на тъканна/клетъчна проба може да бъде извършено по различни начини:

  • с помощта на ендоскоп, какъвто например се използва за изследване на стомаха и червата,
  • с помощта на хирургична намеса, с която се отстраняват части от тъканта, тумора, които следва да бъдат изследвани, а в някои случаи и целия тумор или орган,
  • иглена биопсия, при която се вземат тъкани или течности за изследване с помощта на специална игла.

Знаейки какво е биопсията и какво – хистологията, може по-лесно да идентифицирате разликата между биопсия и хистология.

Интелигентно лечение на рак

Какво е хистология?

Изследването под микроскоп от патолог на взетата тъкан чрез биопсия, се нарича хистология. Хистопатология е „наука за тъканите и техните заболявания“, а патологът има за задача да определи наличието на туморни клетки и техния вид, с което да избере най-правилното лечение с цел постигане на ремисия или удължаване на живота и подобряване на качеството му при нелечимо болни пациенти.

Благодарение на работата на патолога е възможно определяне на тумора и стадия, както и дали ще бъде повлиян от дадено лечение, без да е нужно да се подлага на него пациента на принципа проба-грешка. Това е от важно значение за пациенти с онкологични заболявания, чиито сили и имунна система и без това са компрометирани. Хистопатологът може да види потенциално ракови или атипични тъкани и да помогне на други медицински специалисти при поставянето на диагнози или оценката на ефективността на лечението.

На хистология могат да бъдат подложени не само тъкани/клетки, взети чрез биопсия, но и цели органи или части от тях, които са хирургично отстранени. Хистологията намира приложение и по време на самите оперативни намеси, при които е възможно да се извърши експресно изследване, докато пациентът е на операционната маса, с цел определяне на необходимия обхват на оперативната намеса. Този метод е особено често прилаган при рака на гърдата за определяне дали да се запази тя, или да се извърши тоталното ѝ премахване.

Каква е разликата между биопсия и хистология?

Много често дори медицински специалисти използват термините „биопсия“ и „хистопатология“ взаимозаменяемо. Това е така, защото хистологията е изследването под микроскоп на взетата проба чрез биопсия, тоест биопсията и хистологията са различни действия, насочени към поставяне на диагноза, но са тясно свързани и следват едно след друго, като липсата на едно от тях прави диагностиката невъзможна.  Не е възможна хистология, без да се извърши биопсия и обратното – самата биопсия, ако взетите проби не се изследват под микроскоп от патолог, е безсмислена. 

Нов метод за диагностика на рак на простатата

Цели на биопсията и хистологията

Освен какво е биопсия и какво е хистология, както и каква е разликата между биопсия и хистология, важен е въпросът какво се цели с тях. Сред целите на биопсията и хистологията са:

-          откриване на нетипични, ракови клетки,

-          определяне дали туморът е доброкачествен или злокачествен,

-          стадиране на тумора,

-          определяне дали дадено лечение е подходящо и дали би дало резултат,

-          проследяване на резултатите от проведено лечение,

-          определяне дали ракът се е разпространил,

-          прогноза за изхода на заболяването според стадия и разпространението на рака,

Положителен хистопатологичен доклад означава, че са налице атипични тъкани, което може да сочи онкологично заболяване. Възможно е обаче да има необходимост от допълнителни изследвания. Независимо от всичко диагнозата не е присъда, а първа стъпка към лечението и в много от случаите – към оздравяването.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес