Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каква диета може да помогне при артрит на ръцете?

01 април 2024, 19:44 часа

За да се борите с артрита, трябва да включите в диетата си храни, които помагат за предотвратяване на подуване и, обратно, да избягвате да ядете тези, които го причиняват.

Артритът е заболяване, характеризиращо се с възпаление на ставите, което може да доведе до болка, подуване и ограничена подвижност. Въпреки че диетата не може да излекува артрит, правилното хранене може да повлияе на симптомите и цялостното здраве на ставите.

Основни принципи на диета при артрит

1.Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастните киселини, особено от рибеното масло, могат да имат противовъзпалителен ефект. Добавянето на рибни продукти, ленени семена или масла от семена към вашата диета може да помогне за намаляване на възпалението на ставите.

2. Антиоксиданти

Богатите на антиоксиданти храни като горски плодове, боровинки, спанак, ароматни билки и чай могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес и възпалението в тялото.

3. Куркума

Куркумата е естествено противовъзпалително лекарство. Добавянето на куркума към вашата храна или приемането на добавки с куркума може да помогне за намаляване на симптомите на артрит.

Какви са първите симптомите за поява на артрит?

4. Витамини и минерали

Важно е да се осигури адекватно снабдяване с витамини и минерали, особено витамин С, който помага за поддържането на здрави стави, и витамин D за здрави кости.

5. Намалете храните, които насърчават възпалението

Някои храни могат да увеличат възпалението. Намаляването на приема на захар, наситени мазнини, нездравословни трансмазнини и солени храни може да бъде полезно за контролиране на възпалението в тялото.

6. Хидратация

Водата играе важна роля за здравето на ставите. Важно е да пиете достатъчно вода, за да осигурите оптимално смазване на ставите.

7. Ограничете алкохола и кафето

Високите нива на консумация на алкохол и кафе могат да увеличат риска от възпаление. Минимизирането на консумацията им може да бъде от полза.

8. Прясна храна

Трябва също да запомните, че е по-добре да купувате пресни зеленчуци и да ги приготвяте сами, за да извлечете пълните ползи.

9. Ограничаване на солта

Можете да използвате сол, но в умерени количества и по-добре от морска. Нормата на ден е 15 грама, но това включва и солта, съдържаща се в продуктите (средно около 10 грама). Тоест остава не повече от половин чаена лъжичка за „допълнително осоляване“.

10. Подправки

Можете да подправите ястия с карамфил, джинджифил, куркума, босилек, дафинови листа - те помагат за облекчаване на болките в ставите и имат благоприятен ефект върху храносмилането и благосъстоянието.

Забранени храни при артрит

·         кафе. Кофеинът извлича калций, който е от съществено значение за ставите.

·         Червено месо. Съдържа арахидонова киселина, която при поглъщане се разпада на вещества, които стимулират процеса на възпаление на ставите.

·         Шоколад, рафинирани храни, трансмазнини (маргарин, майонеза, сладкиши, чипс, пържени картофи). Тези продукти водят до наднормено тегло, повишено натоварване на ставите и нарушаване на нормалното кръвообращение.

·         Солени храни (маринати, консерви, колбаси). Излишната сол се отлага в ставите, което води до подуване.

·         Продукти, съдържащи соланин (домати, сладки пиперки, патладжани). Те причиняват силна болка в ставите.

·         Чипс, кръгчета, пикантен кетчуп и майонеза са нездравословни храни. Още повече за тези с артрит.

Каква храна може да помогне при артрит на ръцете?

·         Супи със зеленчукови бульони

·         Яйчен грис, ориз, просо, елда

·         Белтък от пилешко яйце (варено, омлет)

·         Сирене, ферментирало печено мляко

·         Бери плодови напитки, сокове, компоти

·         Кисело зеле

·         Ядки, семена.

Кои са забранените храни при ревматоиден артрит?

Полезни храни при артрит

·         Мазни риби (сьомга, риба тон, скумрия). Съдържа омега-3 мастни киселини, участващи в процеса на облекчаване на възпалението и витамин D, необходим за усвояването на калция.

·         Ленено масло. Съдържа омега-3, омега-6 и други полиненаситени мастни киселини, спомага за облекчаване на възпалението и укрепване на защитните сили.

·         Зелени зеленчуци (зеле, броколи). Съдържа витамин С, калций, мед, манган. Последният участва в производството на ензими, които възстановяват хрущялната тъкан.

·         Червени, оранжеви, жълти зеленчуци и плодове. Съдържащите каротеноиди, които намаляват риска от ставни заболявания, са антиоксиданти, а някои от тях са и мултивитамини А.

·         Сокове, зелен чай. Богат на антиоксиданти.

·         Рибата и зеленчуците на пара са вкусни и полезни.

Важно е да запомните, че всеки човек реагира индивидуално на диетата. Важно е да се консултирате с лекар или диетолог, преди да промените хранителните си навици. Диетата за артрит може да бъде част от цялостен подход за управление на симптомите, като същевременно насърчава мобилността.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес