Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да вдигнеш телесната си температура - лесно, бързо и безопасно

22 януари 2023, 13:33 часа

Хипотермията е състояние, при което телесната температура пада под необходимото на тялото за поддържане на нормален метаболизъм и функциониране. Придружено е от симптоми като силно треперене, слаб пулс, учестено дишане, сънливост, неясна реч, липса на координация. Пренебрегването на тези сигнали може да доведе до сериозни последствия - до сърдечен арест.

Как да повишите телесната температура?

В случай на хипотермия трябва да действате бързо.

1. Направете интензивно упражнение

Извършването на физическа активност включва работата на тялото и подобрява кръвообращението, което от своя страна ще допринесе за отделянето на топлина. Подскачане на място, клякане, леко тичане или бързо ходене са страхотни варианти. Не спирайте, докато не се изпотите, което е признак на треска.

2. Хапнете топла храна или изпийте сгряваща напитка

Затоплящите продукти действат по-бързо, тъй като действат отвътре. Изберете нещо пикантно или сладко, това ще накара храносмилателната ви система да работи по-усилено.

  • Топла супа
  • Чай със или без захар
  • Кафе
  • Горещ шоколад
  • Топло мляко с или без мед

Голите глезени през зимата могат да ви докарат големи проблеми

3. Влезте в топла стая

Най-лесният и очевиден начин да се справите с хипотермията е да излезете от негативните условия. Намерете топла стая наблизо и се опитайте да седнете в нея поне 20 минути, така че телесната ви температура да се нормализира. Когато се приберете вкъщи, веднага включете парното и седнете близо до него.

Важно: забранено е вземането на гореща вана веднага след пристигане у дома - рязката промяна на външната температура може да увреди кожата, вътрешните тъкани и костната структура. Започнете с умерено топла вода, след което постепенно повишавайте температурата й.

4. Завийте се с одеяло или друг топъл материал.

Първо, отървете се от студените дрехи и се обградете с топли неща. Поларено одеяло би било чудесен вариант. Седнете плътно покрити с материал от всички страни, докато се почувствате по-добре.

Лекар съветва: Ето какво трябва задължително да направим при ниска температура

5. Сложете допълнителни дрехи

Крайниците са първите, които страдат от излагане на студ, така че шал, шапка, ръкавици ще помогнат да ги затоплят и да повишат телесната температура. Дори ако седите на закрито, не се колебайте да носите топли аксесоари: вашето здраве е по-важно от мнението на другите.

6. Използвайте нагревателна подложка

Налейте гореща вода в нагревателя (но не вряла вода, за да не се изгорите!), под завивките и прегърнете нагревателя. Като алтернатива е подходяща и обикновена пластмасова бутилка със същото съдържание. След няколко минути вече ще се почувствате комфортно, а след 5 минути дори ще ви е леко горещо.

7. Дишайте

Дишането е най-важният процес, без който съществуването на организма е невъзможно. Ако следвате правилната техника, тогава с помощта на малка и много проста дихателна практика можете бързо да се затоплите по време на ходене: поемете дълбоко въздух през носа си и след това издишайте рязко през устата, задръжте дъха си за няколко секунди и продължете да вървите с бързо темпо. Съвсем скоро ще усетите как тялото ви започва да се затопля. Повторете това действие, докато започнете да загрявате.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес