Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да премахнете петна от трева по дрехите?

30 юли 2024, 11:27 часа

Защо петната от трева са толкова трудни за премахване

Петната от трева са предимно комбинация от протеини и хлорофил. Хлорофилът съдържа пигмент и оттам започват проблемите, особено върху вашите деликатни предмети, като коприна и вълна. Трябва да се третира възможно най-скоро за най-добър шанс за отстраняване, особено при коприна.

Как да премахнете петна от всякаква боя от дрехите?

Как да премахнете петна от трева от тъкани, които могат да се перат

Памук

Поставете чиста бяла кърпа под артикула и старателно навлажнете петното с препарата за отстраняване на петна. Следвайки инструкциите, оставете го да престои 10-15 минути – дайте му повече време да подейства, ако е необходимо, за наистина упорити петна. След това отстранете излишното с чиста кърпа преди машинно пране при 40°C с биологичен препарат. Ако етикетът за грижа ви позволява да перете дрехата при по-висока температура, направете го за най-добър шанс за премахване на петното.

Лесни трикове за премахване на слънцезащитен крем от дрехите

Ако петното не помръдва, накиснете в избелващ агент на основата на кислород, следвайки инструкциите на производителя, преди да изперете с биологичен препарат.

Не забравяйте да използвате безопасен за цвета избелващ агент за цветни и искрящи бели, изберете такъв, формулиран специално за бели. За по-екологичен вариант, накиснете дрехата за една нощ в силен разтвор на кристали сода за пране (следвайте инструкциите на опаковката), след което изперете както обикновено, за предпочитане с биологичен препарат.

Коприна и вълна

Трябва да действате бързо, за да премахнете петна от трева от коприна и вълна. Отново използвайте препарата за премахване на петна, следвайки указанията за памук, след което изперете при 30°C в цикъл за деликатни тъкани, като използвате перилен препарат, специално създаден за деликатни тъкани. Ако се съмнявате, занесете артикула на реномирано химическо чистене и се уверете, че сте им посочили петното, когато го оставите.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес