Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ягодите са полезни, НО за какво са най-полезни?

14 юни 2023, 17:33 часа
Реклама

Ако има плод, който всеки от нас ще бъде готов да изяде без излишни увещания, то това определено е ягодата.

Изключителният вкус далеч не е единственото предимство на ягодите. Минерали, витамини, фолиева киселина и кверцетин са само малка част от ползите за здравето на това лятно изкушение.

В ягодите има много витамини В и А. Само 100 грама ягоди могат да покрият дневната нужда от витамин С, който насърчава усвояването на желязото. Също така, този антиоксидант предпазва тялото от сърдечни заболявания, рак и забавя процеса на стареене.

Ягодите съдържат още много йод и цинк, полифеноли, елагова киселина и мощни флавоноиди - кверцетин и кемпферол.

Полезни за очите? 10 интересни неща за ягодите, които може би не знаехте

За какво са най-полезни ягодите?

Органичните киселини и пектините в ягодите стимулират червата. Освен това регулират храносмилането и стимулират метаболизма. Ягодите ефективно почистват стомашно-чревния тракт, спомагат за подобряване на бъбречната функция, стабилизират секрецията на жлъчката и черния дроб, а също така надеждно предпазват от атеросклероза. Ягодите подобрява преработката на протеини и мазнини.

Антоцианините, които придават тъмночервения оттенък на ягодите, предпазват сърцето и кръвоносните съдове. Ягодите са незаменими и в козметиката. Маската с пресни ягоди действа много интензивно.

10 ползи за здравето от ягодите

Това е истинска хранителна бомба. Мигновено прави кожата по-свежа, всички лунички веднага изсветляват, а бръчките се изглаждат и като цяло тенът се подобрява. Тези процеси възникват поради органичните киселини - ябълчна, янтарна и лимонена. За да направите кожата си перфектна, просто сложете резенчета горски ягоди върху лицето си - и това е!

Умереността трябва да се спазва само при хора, които са алергични към ягоди.

За да купите наистина висококачествени ягоди, трябва да сте сигурни, че са прясно набрани.

Обърнете внимание на външния вид на плодовете. Само се пазете от сивата плесен по тях. В никакъв случай не трябва да е върху ягодите. Сивата плесен произвежда микотоксини, които са сред най-силните токсини. Ако попаднат в храната, могат да навредят на нервната ви система. Основната опасност от микотоксини е, че те се съдържат в плодовете, когато те все още са физически невидими. Така че трябва да купувате прясно набрани плодове. 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

 

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес