Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хроничнатa умора: Как да се справим с нея ефективно?

04 ноември 2022, 15:00 часа

В края на натоварен ден усещаме липса на енергия. Това е абсолютно нормално, но понякога човек изпитва съвсем различна степен на умора, която не изчезва нито сутрин, нито вечер, нито през делничните дни или през почивните дни. Това се нарича хронична умора.

Признаци на хронична умора

За да научите как да се справяте с този вид умора, важно е първо да разберете как да определите, че имате такава. Ето някои от най-важните признаци, че е време да вземете мерки, в противен случай може да изложите здравето си на голяма опасност:

  • Главоболие

Когато умората на човек премине в хроничен стадий, има постоянно главоболие и болки в костите и ставите. Те рядко изчезват напълно;

Какво се крие зад постоянната умора

  • Намаляване на производителността

Не става въпрос само за физическа производителност, но и за интелектуална. Ако сте изпълнявали задълженията си, да речем, шест часа на ден, а сега нямате време да се справите с всичко за осем часа и не можете да се върнете към предишната си продуктивност, вероятно имате синдром на хроничната умора;

  • Загуба на жизнена енергия

С други думи, мотивация, желание да се забавлявате и да се разтоварите. Ако вече не искате да правите нещо интересно или да търсите нови хобита, това значи, че сте твърде уморени;

  • Постоянно безпокойство и безсъние

Безпокойството, за което причината е хронична умора, често прераства в безсъние. Ако ви е много трудно да заспите, а на сутринта сте уморени, това най-пряко говори, че имате емоционално прегаряне и тежка хронична умора;

  • Намален имунитет

Ако освен казаното по-горе, сте започнали да боледувате по-често, тогава няма съмнение - определено имате хронична умора.

6 причини за постоянна умора и чувство на отпадналост

Как да се справим с хроничната умора?

Веднага трябва да се каже, че имате нужда от набор от мерки, а не една от следните. Добрата новина е, че не е нужно напълно да напуснете работа и да си вземете отпуск за неопределено време.

  • Отървете се от многозадачността

Това е най-важното правило за вашия успех в борбата с много силната и упорита умора, заедно с всички последствия, описани по-горе. Спрете да поемате милиони неща едновременно.

  • Бъдете по-често сред природата

За да намалите вероятността от тежка и постоянна преумора, просто трябва да сте сред природата по-често.

5 необичайни причини за хронична умора

  • Почивайте правилно

Ако работите в задушен офис, не стойте вкъщи през почивните дни. Ако общувате много, останете сами или със семейството си. Ако работните дни прекарвате сами, излизайте с приятели през уикендите. Почивайте през работния ден – правете периодични почивки за пет минути, за да промените ситуацията и да изчистите ума си.

  • Яжте правилно

Правилното хранене е ключът към физическото и емоционалното здраве. Ако не желаете да се храните правилно, то поне се опитайте да не си вредите с второкачествена храна, бързо хранене, много солени и сладки неща.

  • Лекувайте болестите навреме

Много хора не обръщат внимание на своите физически и психически заболявания, поради което те само се влошават с времето. Например, можем да говорим за депресия. Всякакви неизлекувани болести стават все по-опасни и по-опасни с всеки изминал ден, защото водят до нови болести.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес