Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни, които поддържат очите ни здрави

04 август 2023, 20:21 часа

Грижата за очите е от съществено значение за поддържане на добро зрение и цялостно здраве на очите. Редовните очни прегледи и правилната хигиена на очите играят решаваща роля, но добре балансираното хранене също е ключов фактор за поддържане на здрави очи. Няколко храни са богати на хранителни вещества, които поддържат здравето на очите и могат да помогнат за предотвратяване на свързаните с възрастта проблеми със зрението. Нека разгледаме някои от тези полезни за очите храни.

Моркови

Морковите са може би най-известната храна за здравето на очите. Те са пълни с бета-каротин, вид витамин А, който помага за поддържане на добро зрение, особено при слаба светлина. Бета-каротинът също така предпазва роговицата и може да намали риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация.

Спанак

Любимият зеленчук на Попай е пълен с лутеин и зеаксантин - два важни антиоксиданта, които се натрупват в ретината и я предпазват от вредните светлинни вълни. Тези съединения могат да намалят риска от катаракта и свързана с възрастта макулна дегенерация.

Кои са най-полезните храни за очите?

Цитрусови плодове

Портокалите, лимоните и грейпфрутите са богати източници на витамин С, който е от съществено значение за поддържане на здравето на кръвоносните съдове в очите. Витамин С може също така да намали риска от катаракта и да забави развитието на макулната дегенерация.

Риби

Мазните риби като сьомга, риба тон и скумрия са отличен източник на омега-3 мастни киселини, които са известни като полезни за здравето на очите. Тези здравословни мазнини могат да помогнат за предотвратяване на сухотата в очите, да намалят риска от глаукома и дори да подобрят цялостната функция на ретината.

Ядки и семена

Бадемите, орехите, семената от чиа и лененото семе са богати на витамин Е - друг мощен антиоксидант, който може да предпази очите от свързаните с възрастта увреждания, причинени от свободните радикали.

Яйца

Жълтъците на яйцата съдържат лутеин, зеаксантин и цинк, които са от съществено значение за поддържането на здрави очи. Цинкът играе жизненоважна роля за пренасянето на витамин А от черния дроб до ретината, където се произвежда меланин - защитен пигмент.

Броколи

Този зелен зеленчук е чудесен източник на витамин С и съдържа значителни количества лутеин и зеаксантин, което го прави мощна храна за здравето на очите.

7 храни за здрави очи

Сладки картофи

Подобно на морковите, сладките картофи са богати на бета-каротин, който осигурява допълнително количество витамин А за здравето на очите.

Чушки

Тези цветни зеленчуци са богати на витамин С и съдържат също така малко витамин Е, като и двата могат да допринесат за поддържането на здрави очи.

Боровинки

Боровинките, известни със своите антиоксидантни свойства, могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и възпаленията в очите, като потенциално намаляват риска от очни заболявания като катаракта и глаукома.

Включването на тези полезни за очите храни в обичайния ви хранителен режим може да допринесе за поддържане на оптимално зрение и дългосрочно здраве на очите. Както при всеки хранителен режим, важно е да се поддържа балансиран и разнообразен подход, за да се гарантира получаването на широк спектър от хранителни вещества за цялостното благосъстояние, включително здравето на очите. Не забравяйте да се консултирате със здравен специалист, ако имате конкретни притеснения относно очите или зрението си.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес