Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората с тези симптоми може да са изложени на по-висок риск от инсулт

07 юни 2024, 15:28 часа
Реклама

Изследователите казват, че хората може да имат по-висок риск от инсулт, ако са имали симптоми на депресия.

Те добавят, че депресията може също да попречи на способността на човек да се възстанови от инсулт.

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

Експертите отбелязват също, че инсултът също може да увеличи риска от депресия.

Депресията може да увеличи риска от инсулт, а ако имате инсулт, може да забави възстановяването ви.

Хората, които са имали симптоми на депресия, са имали 46% по-голям шанс да получат инсулт, отколкото тези, които не са имали такива симптоми.

Изследователите стигнаха до заключенията си след коригиране на възрастта, пола, образованието, физическата активност и други фактори, свързани с начина на живот.

Депресията засяга хората по целия свят и може да има широк спектър от въздействия върху живота на човека. Резултатите ни показват, че депресивните симптоми са свързани с повишен риск от инсулт и рискът е сходен в различните възрастови групи и по света.

Изследователите съобщават, че 18% от 13 000 участници, които са имали инсулт, са имали симптоми на депресия. Сред тези, които не са имали инсулт, разпространението на депресия е 14%.

Участниците бяха запитани за тяхната история на депресия през 12-те месеца преди инсулта, включително такива симптоми като чувство на тъга, „посиняване“ или депресия в продължение на две или повече последователни седмици.

Колкото повече симптоми на депресия съобщават участниците, толкова по-висок е рискът от инсулт, съобщават изследователите.

Например, тези, които съобщават за пет или повече симптома на депресия, са имали 54% по-висок риск от инсулт, отколкото тези без симптоми, казаха изследователите.

Депресията може да се отрази на здравето

Изследванията показват, че депресията може да бъде свързана с рискове, свързани с хипертония, коронарна болест на сърцето и диабет. Тези фактори могат да увеличат възможността от инсулт.

Хората, които са в депресия, са склонни да не се грижат добре за себе си физически или емоционално. Те са по-склонни да пренебрегнат медицински проблеми, може да не ядат или да спят правилно и може да са непоследователни при приемането на лекарствата си.

Хората, които страдат от депресия, също имат по-лоши резултати един месец след инсулт, отколкото тези, които не са били депресирани.

Това може да се дължи на факта, че депресията е свързана с физиологични промени като повишено възпаление и дисрегулация на автономната нервна система, което може да има неблагоприятни ефекти върху възстановяването от инсулт.

Тези храни могат да увеличат когнитивния спад и риска от инсулт

Как депресията засяга хората, които са имали инсулт

В моята работа с пациенти с инсулт открих, че депресията не е необичайна за хората след инсулт. Загубата на независимост, физическите ограничения, ограниченията на способностите за самообслужване и потенциалните когнитивни и говорни дефицити могат да бъдат опустошителни както за пациента с инсулт, така и за неговите близки. Ако човек е депресиран, това може да повлияе негативно на желанието или решимостта, необходима за пълноценно включване в процеса на рехабилитация. Това може да попречи на възстановяването от инсулт и да доведе до по-лош резултат.

Депресивните симптоми обхващат гамата от физически, емоционални и когнитивни. Би било много полезно да разберем кои специфични елементи са най-силно свързани с риска от инсулт. Въпреки че проучването изключи често срещани фактори, свързани с депресията, които биха могли да объркат резултатите като ниска физическа активност, има много други рискове, свързани с начина на живот, които вървят заедно с депресията, които биха могли да повлияят на резултатите като лоша диета, ниска социализация, недостатъчна когнитивност стимулация, възпаление и неспазване на медицински съвети.

Най-важният момент, който лекарите и обществеността трябва да вземат от това проучване, е важността на скрининга за депресия.

Лечението на депресията не само подобрява качеството на живот и цялостното здраве на човека, сега изглежда, че то намалява риска от инсулт. За да се установи по-причинно-следствена връзка между депресията и инсулта, са необходими широкомащабни дългосрочни проучвания и трябва да знаем дали успешното лечение намалява риска.

Очевидна следваща стъпка е да се търсят общи биомаркери, вероятно свързани с метаболитни нарушения, и да се опитаме да помогнем на хората, преди да получат инсулт.

https://www.healthline.com/health-news/people-with-symptoms-of-depression-may-be-at-higher-risk-of-stroke#How-depression-affects-people-whove-had-a-stroke

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес