Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грозде и кръвна захар – положително или отрицателно влияе вкусният плод?

01 октомври 2023, 18:34 часа
Реклама

Гроздето е специален плод, свързан с напитката на боговете – виното, за производството на която се използват около 70% от количествата грозде, отгледани в световен мащаб. Гроздето е част от традициите, обичаите ни, от религията, като изображения на гроздове можем да отличим и открием дори в храмовете. Хапваме го като плод, под формата на стафиди, конфитюри, сладка или му се наслаждаваме в  кристала чаша под формата на вино и  шира.

Панагюрското ни златно съкровище се състои не от какви да е съдове, а от съдове именно за вино. Какво прави гроздето толкова специално? Вероятно древната му история – отглежда се от преди около 6000 – 8000 години в Близкия изток, съчетана с безспорните вкусови качества и ползи за здравето.

Кои са най-известните български сортове грозде?

Защо гроздето е полезно?

  • Вкусният плод е ценен източник на витамин С, благодарение на който се поддържат нормалните функциите на имунната система, предпазваща ни от редица заболявания. Витамин С е и от съществено значение за възстановяването на ДНК и производството на колаген, играе важна роля и в синтеза на серотонин, който насърчава щастието и съня.
  • Гроздето е известно със своите естествени антимикробни свойства, които предпазват от бактерии и вируси.
  • Плодът, както и виното от него, са богати на антиоксиданти, сред които особено ценни са кверцетинът, предпазващ от невродегенеративни заболявания, и полифенолът, поддържащ здравето на червата.
  • Гроздето се грижи за здравето на сърцето и съдовете. Проучване сочи, че причината за това е съединението ресвератрол, съдържащо се в гроздето, имащо антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. То предпазва от атеросклероза, помага за поддържане на нормално кръвно налягане и за превенция на съдовите инциденти – инсулт и инфаркт.
  • Гроздето се препоръчва и за профилактика на диабета. Проучване сочи, че съдържащият се в него ресвератрол може да се използва при лечение на метаболитен синдром, тъй като има благоприятен ефект при хипертония, затлъстяване и диабет. 

Означава ли това, че грозде и кръвна захар или по-скоро нейното поддържане в нормални стойности вървят ръка за ръка?

Кои са най-добрите десертни сортове грозде?

Грозде и кръвна захар – каква е връзката между тях?

Известно ни е, че храните, богати на захар, включително плодовете, какъвто плод е гроздето, повишават нивата на кръвната захар в кръвта и не се препоръчват на страдащите от диабет. Ситуацията с този плод обаче е различна и въпреки сладостта му гроздето не води до рязко и значително повишаване на нивата на кръвната захар.

Ниският гликемичен индекс е причината гроздето да е плод, който въпреки своята сладост, може да се консумира и от застрашените от диабет. Нещо повече – червеното грозде е отлично за профилактика на болестта, благодарение на съдържащите се в него антиоксиданти и ресвератрол, кверцетин, катехини, антоцианини, които съединения потенциално намаляват хипергликемията, поддържат кръвната захар нормална и могат да бъдат от полза за хора с диабет тип 2. 

Диабетиците или пациентите, които са рискови за развитие на диабет и следят нивата на кръвната си захар с безпокойство, вероятно се притесняват да добавят този полезен и вкусен плод към менюто си именно защото е много сладък, богат на захар и беден на протеини и мазнини. Захарта в гроздето се състои от глюкоза и фруктоза, които бързо се усвояват от организма. Червеното грозде се отличава с нисък гликемичен индекс, което го прави подходящо за диетата на страдащите от диабет. Така че без притеснение тези пациенти могат да се насладят на червеното грозде, което не повишава чувствително нивата на кръвната захар и доставя много ползи на страдащите от диабет.

И все пак, когато говорим за грозде и кръвна захар, не пропускайте да се консултирате с лекаря си, ако вече страдате от диабет, както и не консумирайте големи порции, а с мярка, за да се насладите на ползите от гроздето, без да представлява риск за кръвната ви захар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес