Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които много домакини допускат, когато готвят с плодове

19 октомври 2024, 06:34 часа

От хрупкави ябълки до сочни праскови, не е тайна, че суровите плодове са вкусни. Но добавянето им в ястия внася допълнително измерение към вкуса и дава повече възможности. Проблемът е, че има някои грешки, които всеки прави, когато готви с плодове. Това може да съсипе цялото ястие и да откаже хората изобщо да готвят с плодове.

Готвенето на плодове е чудесен начин да използвате излишъка, особено ако отглеждате свои собствени. Повечето хора мислят за десерти, когато обмислят да готвят с плодове - но това е първата грешка. Има много страхотни солени рецепти, в които да ги включите.

Грешка 1: Оставяте плодовете да потънат на дъното

Още: Какво се случва с тялото, ако спрете да ядете плодове и зеленчуци?

Често срещана грешка при печене на торти или мъфини с парчета плодове или цели плодове е да оставите плодовете да потънат на дъното. Целта е плодовете да са равномерно разпределени, така че да получавате малко във всяка хапка. Когато е концентрирано на едно място, горната част може да е суха и без вкус, докато дъното да е твърде мокро и плодово.

Причината плодовете ви да потъват в печенето е, че са твърде влажни. Това е особено често срещано при замразени плодове, които са били само частично размразени. Ако смятате, че това може да се случва с вашите печива, използвайте пресни плодове или ги размразете напълно, преди да ги добавите към тестото си.

Друг съвет, за да не потънат плодовете, е да ги оваляте в брашно, преди да ги добавите към тестото. Този допълнителен слой уплътнява тестото директно около плода, предотвратявайки потъването му.

Още: Уникален есенен кекс с круши, който ще ви завърти главата

Грешка 2: Игнорирате сушените плодове

Мислите ли, че готвенето с плодове се отнася само за пресни? Абсолютна грешка е да игнорирате сушените плодове. Има толкова много отлични рецепти със сушени плодове, както сладки, така и солени, и ще бъде глупаво да се лишите от тях.

Ако искате интензивно изживяване, плодовата торта е чудесно място да започнете. Има и доста традиционни британски печива, които използват сушени плодове, като пудинг със сушени ягоди и уелски сладкиши.

Но какво да кажем за солените рецепти? Мароканските тажини традиционно включват сушени кайсии, докато сушените стафиди или червените боровинки са страхотни в пилафите. Сушените плодове са страхотни и в салати!

Още: Ето къде и как да съхранявате круши, ябълки и сливи за дълго време

Грешка 3: Не режете плодовете на равни парчета

Добре е понякога да предприемате хаотичен подход към готвенето. Въпреки това, когато готвите или печете с плодове, трябва да се опитате да ги нарежете на възможно най-равни части. Неравномерно нарязаните парчета могат да причинят проблеми – някои от тях ще са твърди или хрупкави, а други ще са толкова меки, че на практика ще се топят в ястието. Плодовете омекват при готвене и малките парчета омекват по-бързо от големите, така че еднаквостта е важна.

Елица Христова
Елица Христова Отговорен редактор
Новините днес