Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кой е най-често пропусканият предупредителен знак за деменция

09 юни 2024, 14:08 часа

Невролозите разкриват най-големия ранен симптом на заболяването и какво можете да направите срещу него.

Когато мислим за деменция, често мислим за човек, който изпитва загуба на памет и объркване. Въпреки че е вярно, че това със сигурност са симптоми на деменция и Алцхаймер (най-честата форма на деменция), пропускането на някои от по-фините признаци, които не са толкова добре известни, може да доведе до по-късна диагноза и забавяне на грижите.

Дръжте го на рафта си: Продукт, който ще ви предпази от деменция

Най-големият ранен признак са пространствените проблеми, заедно с проблемите с говора и упътването.

Въпреки че всички забравяме дума от време на време, ако това се превърне в модел, това може да сигнализира за проблем.

Затрудненията с езика, включително трудностите при намирането на думи, неправилната конструкция на изреченията или трудностите със себеизразяването, могат да се появят много преди загубата на памет.

Лесно е да отстраните това, но е важно да наблюдавате дали има някаква честота с това поведение. Освен това може да забележите промяна в чувството си за посока.

Визуалните или пространствените умения също могат да бъдат засегнати рано. Честият начин, по който това се проявява, е затруднение при навигиране по познат преди това маршрут или нужда от GPS упътвания към маршрут, който е бил известен преди това.

Обърнете внимание и на други червени знамена.

Други по-рядко разпознавани симптоми включват затруднено изпълнение на познати задачи, чувствителност към шум и промяна във вкуса и обонянието.

Рязка промяна в личността или настроението без основно обяснение също трябва да вдигне червен флаг.

И по-рядко може да видите някои симптоми, които приличат на други неврологични проблеми.

Някои видове деменция, като деменция с телца на Леви, могат да причинят халюцинации или заблуди. Изключително важно е да се отбележи, че халюцинациите могат да са резултат и от други причини и всички необичайни симптоми трябва да бъдат обсъдени с доставчик на здравни услуги.

Съобщете възможно най-скоро на Вашия лекар за всякакви тревожни симптоми.

Учени: Този симптом издава предстояща смърт при хората с деменция

За съжаление, няма лек за деменция. Но и двамата експерти подчертаха, че ранната диагностика може да подобри качеството на живот и да спре болестта да прогресира толкова бързо.

Традиционните възможности за лечение, като лекарства за овладяване на симптомите, препоръки за промени в начина на живот и насочване към помощни услуги като професионална и логопедична терапия, са жизненоважни за поддържане на когнитивната функция и цялостното благосъстояние.

Освен това през последните години се наблюдава значителен пробив в лечението на болестта на Алцхаймер.

Няма „официална“ възраст за скрининг за деменция, но винаги е добра идея да се свържете с вашия лекар, ако изпитвате някакви симптоми. Далви подчерта, че тъй като честотата на деменцията нараства с възрастта, особено след 65 години, това е подходящ момент за обикновен скрининг за деменция, като например мини когнитивна оценка. Лекарите могат да търсят обратими причини за загуба на паметта, като дефицит на витамин B12 или хипотиреоидизъм.

Скринингът за загуба на слуха на тази възраст също е важен, тъй като се изчислява, че 1 от 9 деменции може да се обясни на базата на загуба на слуха, свързана с възрастта.

Въпреки че може да няма пълно лечение за деменция и Алцхаймер, има много неща, които лекарите могат да направят, след като стигнат до диагнозата.

„Не трябва да има стигма, свързана със скрининга за деменция. Ранната и точна диагноза позволява да се въведе план за лечение или забавяне на причината за деменция.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес