Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво трябва да знаете за сънят на новороденото

07 февруари 2024, 10:35 часа

Кога и колко спят новородените?

Бебетата се нуждаят от сън, за да растат и да се развиват добре. За новородените това обикновено са 14-17 часа на всяко денонощие. Но режимът на сън може да варира много.

Новородените обикновено спят на кратки интервали от по 2-3 часа. Някои новородени спят до четири часа наведнъж. Новородените се събуждат често, за да се хранят, тъй като имат малки коремчета. Вашето новородено може да заспи веднага след хранене или да остане будно за кратка игра.

Още: Бебето е тук! Какво да правим?

Някои новородени се уморяват, след като са били будни в продължение на 1-1½ часа, други остават будни и бдителни по-дълго.

Новородените спят през деня и през нощта. Те не знаят, че хората спят през нощта. Частите от мозъка им, които контролират цикъла на дневния и нощния сън, все още не са развити.

През какви цикли на съня преминават новородените?

Новородените имат два различни вида сън - активен и спокоен сън.

  • По време на активния сън новородените се движат много и издават звуци. По време на активния сън те могат да бъдат събудени лесно.
  • По време на спокойния сън новородените са неподвижни. Дишането им е дълбоко и равномерно. По-малко вероятно е да се събудят по време на тих сън.

Когато новородените спят, те преминават през цикли на сън. Всеки цикъл на сън на новороденото включва активен и спокоен сън и продължава около 40 минути. Още: Защо е най-здравословно и безопасно бебетата да спят по гръб?

В края на всеки цикъл новородените се събуждат за малко. Когато се събудят, те могат да се размърдат или да заплачат. Ако бебето ви се събуди в края на цикъла на сън, може да се наложи да му помогнете да се успокои за следващия цикъл.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес