Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерти: Тези растения подобряват качеството на почвата

12 юни 2024, 05:45 часа
Реклама

Въпреки че има много начини да накарате градината си да разцъфне, едно чудесно начало е да подобрите качеството на почвата. Един от най-лесните начини за това, особено за по-малко опитните градинари, е с помощта на растения, които естествено подобряват качеството на почвата.

Още: Какво представлява банановата вода и полезна ли е тя за растенията

„Подобряването на почвата би означавало да се промени нейната структура, за да се повиши плодородието. Въпреки че можете да промените почвата с компост и торове, можете също така постепенно да подобрите качеството на почвата с течение на времето, като изберете правилните растения за вашите градини“, обяснява сертифицираният градинар Блис Бендал. Проблем ли е качеството на почвата във вашата градина? Ето седем растения, които да вземете предвид за подобряване на качеството на почвата?

Слънчогледи

Искате да разкрасите градината си и едновременно с това да подобрите качеството на почвата? Според Бендал слънчогледите са точно това, което би могло да се препоръча от лекаря по растенията.

Тя казва: „Слънчогледите имат много широка коренова структура, която им помага да стоят толкова високи и изправени. Затова техните дълбоки и издръжливи корени достигат дълбоко в почвата, като ефективно създават канали за вода, въздух и хранителни вещества, необходими за изграждане на добро състояние на почвата с течение на времето."

Кейлин Хюит, водещ флорален дизайнер, също е привърженик на слънчогледите. „Тези растения помагат за премахването на вредните метали в почвата, които пречат на всичко да процъфтява“, добавя тя.

Невен

Ако харесвате слънчогледите, има доста голям шанс да харесате и невена. Тези цветя също са любими на Хюит. Тя казва: „Друг фаворит, особено за по-късните месеци, са невенът. Невенът има и коренова система, която е от полза за почвата, като държи вредителите настрана."

Люцерна

На вниманието на любителите на салати: имаме добри новини за вас. Ако отглеждате люцерна, салатите ви не само ще бъдат по-вкусни и хранителни, но и качеството на почвата ви ще се повиши. „Дълбоките корени на люцерната помагат за аерирането на почвата и осигуряват по-добър дренаж, като променят структурата на почвата“, казва Бендал.

Тя продължава: „Растението може да се използва като покривна култура, като фиксира азота в почвата и действа като жив мулч за междинни култури. Тъй като расте толкова гъсто, тя предотвратява ерозията на почвата и насърчава улавянето на въглерод чрез фотосинтеза."

Грах

Харесвате ли грах или други бобови растения? Сега имате няколко причини да ги засадите. "Грахът и другите бобови растения са известни като азотофиксиращи растения. С течение на времето те могат значително да увеличат съдържанието на този жизненоважен хранителен елемент в почвата. Азотът е толкова важен, защото е основен компонент на хлорофила - съединението, чрез което растенията използват енергията на слънчевата светлина, за да произвеждат захари от вода и въглероден диоксид", казва Бендал.

Тя добавя, че азотът е основен компонент на аминокиселините, които са градивни елементи на протеините. Без белтъчини растенията ще изсъхнат и ще умрат. Тя обяснява: „Някои белтъци действат като структурни единици в растителните клетки, а други - като ензими, които правят възможни много от биохимичните реакции, на които се основава животът. Наличието на растение, което произвежда този азот в изобилие, е чудесно за плодородието на почвата и за много здрави растения."

Детелина

Търсите алтернатива на засятата тревна площ? Защо да не засадите детелина? „Нейните цветове привличат както опрашители, така и полезни буболечки, които могат да помогнат за контрола на популациите от вредители, които също оказват влияние върху качеството на почвата“, обяснява Бендал.

Магарешки бодил

Според Бендал магарешкият бодил има почвообразуващи свойства, които могат да помогнат на градината ви да расте и да остане здрава. „Растението е много богато на калий, а силните му и дълбоко проникващи корени помагат за разбиване на подпочвените слоеве и доближаване на желязото до повърхността, което подобрява структурата на почвата.“

Още: Чести грешки, които влошават качеството на почвата във вашата градина

Лупина

Хюит е голям почитател на лупината по различни причини, а не само защото подобрява почвата. Тя казва: „Те са толкова цветни и лесни за отглеждане. Лупините имат коренова система, която е от полза за почвата и околните растения, като балансира или фиксира азота в почвата."

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес