Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Удължаването на миглите може да бъде много опасно за здравето ви

25 юли 2024, 16:06 часа

Свръхдългите, плътни мигли може да са на мода, но струват ли си разходите – и риска за здравето?

Нашите естествени мигли изпълняват важни функции. Окото е изложено на елементите, така че е прозорец за бактерии и вируси да навлязат в тялото.

Вижте още: Учени: Пристъпите на мигрена имат връзка с лимфната система

Миглите предпазват очите ни, като отклоняват въздуха от повърхността на очната ябълка, предпазват частиците във въздуха от окото, като ни карат да мигаме, както и гарантират, че очната ябълка остава смазана.

Удълженията на миглите са отделни влакна, които се прикрепят към всяка естествена мигла, една по една.

Удълженията на миглите могат да бъдат направени от различни видове материали, включително естествени влакна като коприна и косми от норка или кон или синтетични влакна като найлон или пластмаса. Удължителите се закрепват с лепило, което може да създаде проблеми.

Повечето козметици ще направят тест с пластир преди процедурата, обикновено на китката или зад ухото, за да проверят за алергии към лепилото; Въпреки това, дори и да няма алергична реакция, химикалите в лепилото все още могат да дразнят чувствителната област на очите и теглото на лепилото може да причини дразнене на миглите.

Правилното приложение е от първостепенно значение. Има съобщения за хора, които са залепвали клепачите си с лепило за мигли. Имайки предвид, че лепилото се нанася толкова близо до окото, лепилото за мигли никога не трябва да влиза в контакт с повърхността на окото.

Според едно проучване, над 60% от жените съобщават за кератоконюнктивит – заболяване на очите, което включва възпаление както на роговицата, така и на конюнктивата едновременно – след попадане на лепило за мигли в очите им. Същото проучване съобщава, че 40% от жените са имали алергична реакция към лепилото.

Има случаи, когато лепило за нокти, което е много по-силно и по-мощно, се продава като лепило за мигли или се използва вместо него. В един от най-шокиращите случаи на неправилно нанасяне, клепачите на една жена бяха залепени, след като беше използвано суперлепило за поставяне на нейните удължени мигли.

Лепилата за мигли могат да представляват различна опасност за здравето. Едно проучване тества 37 потребителски и професионални лепила за мигли за формалдехид, който е признат химикал, причиняващ рак.

Вижте още: Три животни, които могат да откриват болести при хората - от рак до Паркинсон

Изследването установи, че 75% от 20-те тествани професионални лепила отделят формалдехид и четири от 17-те потребителски лепила също съдържат химикала. Някои от лепилата, съдържащи формалдехид, не са го посочили в състава си.

Консервантите в лепилото могат да причинят токсичен конюнктивит и ерозия на конюнктивата – когато слоят клетки на повърхността на роговицата, наречен епител, се разхлаби от слоя отдолу. Това състояние е болезнено и може да засегне зрението.

Най-често съобщаваното усложнение от удължаването на миглите обаче е блефаритът – възпаление или дразнене на клепачите. Ръбовете на клепачите съдържат фоликулите, откъдето растат миглите, във фоликулите има два вида жлези, които произвеждат антимикробни продукти, за да предотвратят натрупването на бактерии около очите.

Промените в естествените мигли предотвратяват това да се случи и водят до натрупване на бактерии, причиняващо блефарит. Промените в естествените мигли могат да причинят ечемик, тъй като лепилото или бактериалното натрупване могат да блокират фоликулните секрети.

Лошата хигиена в салона може да доведе до заразяване с мигли. Повечето хора имат редица акари Demodex, които живеят върху тях, но те могат да се местят от гостоприемник на гостоприемник и лошата хигиена на инструмента за мигли може да причини заразяване, особено ако естествената функция на миглите е нарушена.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес