Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудните храни, които могат да намалят риска от хронични заболявания

15 октомври 2023, 15:21 часа

Изследователите са идентифицирали пет ключови храни на растителна основа, които могат да помогнат за намаляване на риска от хронични заболявания и да удължат живота ви.

Ново проучване показва, че няколко храни могат да допринесат за дългосрочното здраве на хората и планетата.

Авторът на изследването се надява, че изследването дава информация за политическите решения, но диетолозите казват, че то може също да помогне на хората при планирането на хранене и пазаруването на хранителни стоки.

Лекари: Тези 4 храни са ключът към дълголетието

Експертите препоръчват да се съсредоточите върху напредъка, а не върху съвършенството, когато се опитвате да ядете за по-добри резултати за вашето здраве и планетата.

Здрав ли си, здрава планета? Изследванията показват, че двете може да са тясно свързани.

Резултатите показват, че индивидите, които консумират по-екологично устойчива диета, са с 25% по-малко вероятно да умрат в рамките на 30-годишен период на проследяване, отколкото тези, които следват по-малко устойчива диета.

Този диетичен индекс ще помогне на работниците в общественото здравеопазване да разберат текущата здравословност и устойчивост на диетата на тяхното население и ще служи като индикатор за ефекта от диетичната интервенция.

Освен това политиците могат да използват такива доказателства, за да вземат решения за приоритизиране на стратегии, които имат за цел да увеличат PHDI за постигане на глобалната цел за въглеродна неутралност до 2050 г.

5 храни, които са полезни за човешкото здраве и планетата

Според експерти и направените от тях изследвания има пет ключови храни, които влияят положително на човешкото здраве и могат да удължат живота. Те включват:

  • цели зърна
  • плодове
  • зеленчуци без скорбяла (напр. карфиол, броколи, гъби и домати)
  • ядки
  • ненаситени масла (напр. зехтин, фъстъчено, орехово, слънчогледово, рапично и царевично масло)

Тези здравословни храни на растителна основа се свързват както с нисък риск от хронични заболявания, като коронарна болест на сърцето, колоректален рак, диабет, инсулт и обща смъртност, така и с ниско въздействие върху околната среда, като използване на вода, подкисляване, еутрофикация, използване на земята , емисии на парникови газове.

Това са здравословни високопротеинови закуски с ниско съдържание на калории

Свързване на здравословна храна и дълголетие

В доклада авторите посочват, че голяма част от света не се храни адекватно и че производството на храни изтласква екологичните системи и процеси отвъд безопасните граници. Те призоваха за глобален ремонт на хранителната система.

Изследването предполага, че консумацията на повече щадящи планетата храни, като растителни протеини вместо червено месо, намалява шансовете на индивида да умре от състояния като рак и сърдечни, респираторни и неврогенеративни заболявания.

Те дават очевидни последици за значението на диета, балансирана с определени храни, а именно пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци без скорбяла, ядки и ненаситени масла, за насърчаване на цялостното здраве и намаляване на риска от заболяване. Тези констатации също така подчертаха как, като правим това, можем да бъдем внимателни и към нашето въздействие върху околната среда.

Проучването не предоставя подробна информация за конкретните бариери или предизвикателства, пред които хората могат да се изправят при придържането към устойчива диета.

Споменава се, че фактори като здравословни условия, религиозни ограничения, социално-икономически статус и наличие на храна могат да повлияят на способността на човек да следва такава диета. Той обаче не се задълбочава в стратегиите за преодоляване на тези бариери.

Какво казват други изследвания относно храните, които са здравословни за вас и планетата, храните с по-значително въздействие върху околната среда и неблагоприятни резултати за здравето в проучването включват червени и преработени меса и яйца.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес