Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако знаехте колко е полезен този зеленчук, щяхте да го ядете всеки ден

25 февруари 2023, 16:33 часа

Грахът е бобово растение, принадлежащо към семейството на баклата. Съществуват няколко разновидности на граха, които могат да се използват за приготвяне на различни ястия. Какви свойства има грахът? Защо трябва да го консумирате?

1. Характеристики на граха

Плодът на граха представлява шушулка със семена. В една шушулка може да има между 3 и 10 семена. Поради структурата на шушулките може да се направи разграничение между захарен грах и грах с черупки.

Могат да се разграничат до 7 сорта грах. Най-популярните са:

-    зелен грах
-    бял грах
-    жълт грах

2. Отглеждане на грах

Отглеждането на сладък грах е много лесно. Тъй като не е взискателна култура, той може да се отглежда успешно на парцели и в домашни градини. 
Захарният грах се прибира, когато шушулките са напълно развити. Засява през март, а реколтата може да се ползва още през юни. При захарния грах могат да се консумират както семената, така и шушулката.

Черупковият грах се събира, когато шушулките са напълно пораснали. Семената на граха за лющене трябва да са напълно оформени. Те се изсушават. 
Ядат се само семената на граха за лющене, шушулката не е подходяща за консумация.

5 причини да ядем повече грах

3. Източник на протеини

Грахът е много добър източник на протеини. Той съдържа много лизин и треонин. Съдържа и много незаменими аминокиселини, които не се произвеждат от организма и трябва да се набавят от храната. Сухият грах съдържа много повече протеини; в 100 г сух грах се съдържат 23,8 г протеини. Във варения грах протеините са много по-малко (8 г на 100 г).

Поради наличието на белтъчини грахът е важен в диетата на веганите и вегетарианците. Протеинът играе важна роля за изграждането на мускулите. Много е важно диетата да е балансирана и да съдържа толкова белтъчини, колкото са необходими на организма.

4. Хранителни стойности на граха

100 г сварен грах съдържат 118 калории. Грахът е източник на въглехидрати и мазнини. Той е и добър източник на диетични фибри и на витамини. 
Витамините, които се съдържат в граха, включват витамин К, витамин А, витамин С, тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин В6 и фолиева киселина.

Грахът съдържа не само витамини и протеини, но и минерали като калий, фосфор, магнезий, калций, желязо, цинк и натрий.

5. Помага ли грахът за намаляване на теглото?

Може да изглежда, че грахът не трябва да се консумира от хора, които искат да отслабнат. Оказва се обаче, че грахът е своеобразен "бонбон" за хората, които отслабват. 
Захарният грах е много нискокалоричен и в същото време, благодарение на съдържанието на фибри, освобождава добре енергията и се чувстваме сити за дълго време.

7 селски трика да засадите грах, за да имате отлична реколта

6. Здравословни свойства

Грахът понижава нивото на лошия холестерол. Той е много полезен за съдовата система и сърцето. Ако диетата ни е богата на грах, рискът от атеросклероза е по-малък. Съединенията в граха оказват влияние и върху това да не се образуват кръвни съсиреци и да се развива тромбоза.

Консумацията на грах се отразява и на зрението. Това се дължи главно на наличието на лутеин. 
Диета, богата на грах, може да противодейства на прекомерната умора на очите, образуването на макулна дегенерация или катаракта.

Грахът трябва да се консумира от хора, които страдат от анемия. Благодарение на съдържанието си на желязо грахът повишава нивото на хемоглобина в кръвта. Препоръчва се и в противораковите диети. Благодарение на него имунната система и метаболизмът функционират по-добре.

Тъй като грахът е добър компонент на фибрите, той може да противодейства на различни видове колоректални заболявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес