Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ядете преди лягане, с вас ще се случи ето това

29 февруари 2024, 08:20 часа

Днес ще си поговорим малко повече за късното похапване. Сигурни сме, че много от вас считат това за изключително грешно и нездравословно. Дали обаче наистина е така, тепърва предстои да разберем.

За какво може да помогне късното хапване?

Късното похапване може да ви помогне да отслабнете

Още: Кои храни са най-подходящи при болно гърло

Звучи изумително, истина ли е това? Специалисти по хранене твърдят, че ако човек консумира нещо леко преди сън, ще съдейства за поддържането на стабилна кръвна захар, а това ще му осигури значително по-спокоен сън.

Скоростта на метаболизма по време на сън е почти еднаква със скоростта му, когато сме будни. Това значи, че няма да наддаваме килограми, ако си позволим да похапнем нещо леко, преди да се отправим към леглото.

Може да спите по-добре

Знаете, че когато човек заспи гладен, се чувства неспокоен, а наред с това може да остане буден за дълго време. Това пък на свой ред води до качване на килограми и сърдечни заболявания. Изберете да похапнете нещо здравословно, вместо да гладувате. Тази формула ще ви отведе към щастлив живот.

Още: Какво сладко може да се яде при висок холестерол

Помага за поддържане на баланс на кръвната захар

Има хора, които задължително сутрин пият чаша кафе, защото нивото на кръвната им захар е спаднало. Колкото и време да са прекарали спейки, те се чувстват неспокойни, изморени и гладни. Ако искате да се сбогувате с тези симптоми, пробвайте да похапнете малко преди сън. Това може да ви помогне да балансирате кръвната си захар.

Може да ви помогне да поддържате мускулна маса

Хората, които спортуват активно, знаят, че сънят и храненето са двата най-важни фактора за една пълноценна тренировка. Ако всяка вечер заспивате гладни, то на сутринта няма да имате достатъчно сили и това може да саботира усилията ви.

Още: Забранени храни при дивертикулит - ето какво да избягваме

Когато човек заспива гладен, тялото му ще го държи психически нащрек. Това вероятно ще повлияе на метаболизма и преобразуването на протеини в мускули ще се случва далеч по-бавно.

Разбира се, много е важно какво точно консумирате. Не ви съветваме да ядете тестени или захарни изделия.

Статията има само информативна цел. Не замества консултацията с лекар, нито балансирано хранене.

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес