Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

9 храни за по-добра памет

10 август 2023, 19:00 часа

"Мисля, следователно съм", казва френският учен, математик и философ Рене Декарт. Това е, което искаме и ние ─ да съществуваме, докато мислим. За никого не е тайна, че за активната работа на мозъка е необходимо да дишате чист въздух, да правите редовни физически упражнения и да се храните правилно. Ако действията по първите две точки са общо взето ясни, то последната изисква уточнение. Ето какво трябва да ядете, за да поддържате паметта си във форма. 

Семена/ядки

Семената съдържат много витамин Е ─ той предпазва мозъчните клетки от увреждане, причинено от свободните радикали, което забавя процесите на тяхното потискане и стареене. Семената съдържат също фосфолипиди и стероли - вещества, които буквално могат да удължат живота, да запазят младостта и значително да подобрят човешкото здраве. Между другото, ядките притежават същите свойства. Е, ленените семена ще помогнат да се затвърдят всички усилия: те са богати на алфа-линолова киселина (една от омега-3 мастните киселини). Тази киселина, от своя страна, се използва за производството на DHA (докозахексаенова киселина) ─ един от най-важните градивни материали за мозъка.

Какао

Какаовите зърна съдържат флавоноиди - специални антиоксиданти, които оказват добро въздействие върху зоните на мозъка, отговорни за запаметяването и способността за учене. Те са известни и със способността си да забавят свързаните с възрастта промени в мозъка, така че парче шоколад с традиционната следобедна чаша чай е точно това, което лекарят е наредил. Естествено, шоколадът трябва да е с високо съдържание на какаови зърна (поне 75%). По-добре е да се пие какао, приготвено от натурален суров прах, а не от подсладен полуфабрикат. 

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Зелен чай

Зеленият чай е уникална напитка, която подпомага здравето както на тялото, така и на мозъка. Зеленият чай съдържа катехини, естествени антиоксиданти с антибактериални свойства. Те отразяват атаките на свободните радикали, което означава, че забавят стареенето на организма и допринасят за предотвратяването на ракови и "психични" заболявания. Не забравяйте и за съдържащия се в зеления чай кофеин, който активира мозъчната дейност и подобрява паметта.

Спанак

Ако сте забравили за него, тогава напълно напразно. Спанакът, както всички зелени зеленчуци, е много полезен за организма, но най-вече за мозъка. Той съдържа лутеин, бета-каротин, фолиева киселина и витамини (по-специално витамин К) - изобщо всичко, което работи за активната работа и защитата на когнитивните функции, които включват паметта и вниманието. Ако яденето на чист спанак е проблематично, добавете го към други, по-сложни ястия: той ще се превърне в органична съставка за омлет, паста или дип. 

Яйца

Те са чудесен източник на холин, един от ключовите компоненти на клетъчните мембрани и важен участник в работата им. Именно холинът е в основата на производството на невротрансмитера ацетилхолин, който позволява на нервните клетки да изпращат и приемат стабилно нервни импулси. Достатъчният дневен прием на холин е ключът към добрата памет. Витамините от група В, които също се съдържат в яйцата, спомагат за забавяне на свързаните с възрастта промени в мозъчните клетки.

10-те най-здравословни храни в света

Кокосов орех

Не само вкусно, но и здравословно лакомство. Кокосовата месеста част и кокосовото мляко са богати на мастни киселини - каприлова и лауринова, които помагат да се поддържат активни мозъчните функции и предпазват мозъчните клетки от потискане. Между другото, диетата на основата на зеленчуци с кокосово масло ще ви помогне да отслабнете бързо.

Авокадо

Този склад за енергия и полезни вещества е задължителен елемент от трапезата на всеки здравословен начин на живот. Авокадото съдържа витамин Е, който подобрява паметта и намалява риска от болестта на Алцхаймер. Други няколко важни компонента са витамин К и фтолатите, които заедно предпазват мозъчните съдове от образуване на кръвни съсиреци (превенция на инсулт) и подобряват когнитивните функции.  

Боровинки

Боровинките са невероятен плод. Съдържат манган, който преди всичко подпомага зрението, като го поддържа на необходимото ниво. Но втората животоспасяваща функция на боровинките е да стимулират мозъка и да подобряват паметта. За това спомагат съдържащите се в плодовете полифеноли, витамините С и К и галовата киселина, която предпазва мозъчните клетки от стрес и дегенерация. Между другото, по отношение на защитата на умствените способности е напълно възможно към боровинките да се добавят и други "тъмни" плодове - къпини, череши и вишни. 

Ябълки

Те съдържат много полезни витамини. Не напразно има поговорка, която гласи, че ако изяждате по една ябълка на ден, то няма да ви е необходим нито един лекар (тук е време да си спомним за руските народни "подмладяващи ябълки"). По-конкретно, ябълките съдържат антиоксидантния флавоноид кверцетин, който ни предпазва от загуба на паметта и намалена мозъчна активност.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес