Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 паразита и бактерии, които може да се крият във вашите храни, а дори да не подозирате

12 август 2024, 09:15 часа

Хранителните бактерии и паразити, като тении, лямблии и аскариди, могат да причинят сериозни последици за здравето. Трудно се виждат. Но основните превантивни мерки могат да ви помогнат да се предпазите.

Паразити, хепатит, лишеи: Какво можете да „донесете“ от плажа?

Оставени без контрол, хранителните паразити и бактерии могат да бъдат смъртоносни и контролирането им е въпрос на сериозна загриженост както за правителствата, така и за производителите на храни.

Обикновено не можете да видите или опитате хранителни паразити или бактерии, което може да бъде малко обезпокоително. Ето осем, които може да се крият в едно хранене, заедно с някои лесни методи за предотвратяване на болести и инфекции.

1. E. coli

Когато говорим за E. coli, която разболява хората, обикновено говорим за E. coli, произвеждаща Shiga токсин, или STEC. Щамовете на STEC, най-често 0157, създават токсин, наречен Shiga, който е опасен за хората.

E. coli обикновено се намира в недостатъчно топлинно говеждо месо.

Не можете да го видите, вкусите или помиришете. Ако го погълнете, може да изпитате стомашни спазми, повръщане, треска и диария - често кървава.

Как да го предотвратим

Няма налични лекарства, които да помогнат за лечението на инфекция с E. coli, нито ваксини, които да я предотвратят. Можете да намалите риска, като сготвите цялото си месо старателно, докато достигне вътрешна температура от 71,1°C.

Когато приготвяте говеждо месо, поддържайте работната си повърхност чиста, мийте ръцете си често и не замърсявайте кръстосано съдовете за готвене.

2. Тения

Има няколко вида тения, които могат да намерят пътя си в тялото чрез храната.

Повечето от тениите, които засягат хората, идват от консумация на недостатъчно термично обработени животински продукти – особено говеждо и свинско месо – както и замърсена риба, която е сурова или недостатъчно термично обработена.

Симптомите може да не съществуват: хората могат да живеят с тения и да не разберат с месеци или дори години.

Когато имате инфекция с тения, може да изпитате загуба на тегло, коремна болка и дразнене на ануса.

Как да го предотвратим

Можете да предотвратите инфекцията с тения, като старателно сготвите цялото месо, което ядете, и като измиете всички плодове и зеленчуци, преди да ядете или готвите с тях.

Съществуващата инфекция със свинска тения може да се влоши от сърбеж и лоша хигиена - при които яйцата се прехвърлят от ануса към устата след надраскване или избърсване.

3. Toxoplasma gondii

Има причина, поради която са ви учили винаги да миете ръцете си след боравене с животни. Toxoplasma gondii, микроскопичен паразит, който причинява заболяването токсоплазмоза, може да се възпроизвежда само вътре в котките. Той достига до останалия свят чрез котешки изпражнения.

Ако докоснете заразена котка или пипате нейната тоалетна, без да измиете ръцете си след това, можете лесно да предадете паразита на храната си, когато я боравите или приготвяте.

Можете също така да получите тази паразитна инфекция от ядене на недостатъчно сготвено месо или пиене на необработена вода.

Как да го предотвратим

Най-добрите начини за предотвратяване на инфекция са старателно измиване и готвене на храната, миене на ръцете често и носене на ръкавици, когато боравите с котешки изпражнения.

60% от хората го имат: Назоваха кожните паразити, които заразяват чрез кърпи

4. Ascaris

Ascaris, род чревни кръгли червеи, обикновено се предава, когато хората погълнат яйцата на червея. Тези яйца могат да попаднат в храната ви, когато докоснете замърсена почва или ядете плодове и зеленчуци, които са отгледани в такава почва, без първо да ги измиете.

Симптомите на аскаридоза често са леки или несъществуващи, но могат да включват гадене, повръщане и коремна болка, както и кашлица и задух.

Как да го предотвратим

Можете да предотвратите инфекция, като миете ръцете си често, измивате всички продукти, преди да ги ядете, и избягвате всички продукти, за които подозирате, че може да са отгледани в замърсена почва.

5. Cryptosporidium

Защитени от твърда обвивка, паразитите Cryptosporidium се намират в пресни продукти, мляко и плодов сок.

Криптоспоридиозата (Crypto), инфекция с паразита, може да причини разстроен стомах, ниска температура, спазми и водниста диария. Тези симптоми обикновено се появяват 2 до 10 дни (или средно 7 дни) Доверен източник след поглъщане.

Ако влезете в контакт с изпражнения, съдържащи паразита (при смяна на памперс, например), можете да заразите инфекция.

Как да го предотвратим

Можете да предотвратите Crypto, като измиете старателно всичките си продукти, пиете пастьоризирано мляко и сокове и миете ръцете си често през целия ден.

6. Рибни метили или плоски червеи

Има няколко разновидности на метили или плоски червеи, които могат да бъдат намерени в рибите, като Opisthorchiidae и Paragonimus. Тези червеи се убиват по време на процеса на готвене, така че най-големият ви шанс да погълнете такъв е като ядете сурова риба.

Симптомите варират в зависимост от вида. Може да отнеме месеци, за да се появят, но най-често включват храносмилателен дистрес.

Как да го предотвратим

Въпреки че може да се изкушите да се откажете от сашимито, за щастие шансовете за инфекция са доста ниски. Това е особено вярно за по-скъпите морски дарове „качество суши“.

Когато пътувате извън страната, вие сте предупредени да не ядете сурова сладководна риба и ястия, чиито методи на приготвяне са неизвестни.

7. Pinworms

Докато остриците обикновено засягат само деца, всеки е изложен на риск от инфекция. Остриците могат да си проправят път в храната поради лоша хигиена - дете, което не мие ръцете си, например. Освен това се разпространяват много лесно. Ако един член на домакинството се зарази с инфекцията, всички в домакинството трябва да бъдат лекувани.

Червеите живеят около 5 до 6 седмици в червата, преди да умрат, оставяйки след себе си яйца, които се излюпват и се настаняват.

Най-честият симптом на инфекция с острици е сърбеж около ануса - симптом, който може да доведе до по-голямо заразяване, тъй като децата почесват засегнатата област и транспортират червеи и яйца обратно до устата и лицето.

Как да го предотвратим

Въпреки че са предимно безвредни, остриците обикновено се лекуват с лекарства и могат да бъдат избегнати чрез използване на подобрени хигиенни практики.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес