Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 начина за борба с безпокойството без лекарства

02 септември 2024, 17:22 часа

Има много начини за справяне с безпокойството без лекарства. Упражнението, подобряването на хигиената на съня ви или разговорът с доверен приятел са само някои от начините за облекчаване на безпокойството.

Между работата, сметките, семейството и опитите да останете здрави, ежедневният натиск на живота може да ви превърне в тревожна бъркотия. Може би сте били тревожно дете, което е прераснало в тревожен възрастен, или може би сте развили тревожност по-късно в живота. Независимо от това кога са започнали симптомите, възможно е умът ви да е претоварен и винаги чакате килима да бъде издърпан изпод вас.

Добрата новина е, че изпиването на хапчета не е единственият начин да овладеете страховете и нервите си. Ето осем прости и ефективни начина за борба с безпокойството без лекарства.

1. Извикайте го

Разговорът с доверен приятел е един от начините да се справите с безпокойството. Но има нещо още по-добро от говоренето: да крещиш с пълно гърло. Като дете вероятно са ви учили да не викате и са ви казвали да използвате „вътрешния си глас“. Но като възрастен можете да създадете свои собствени правила. Така че, ако се справяте със сдържани разочарования и безпокойство, оставете ги навън.

Това не означава да всявате страх у другите, за да се чувстват на ръба като вас. Говорим за здравословно освобождаване на емоции в контролирана среда. Колкото повече се борите с безпокойството, толкова по-непреодолимо може да стане то. Вместо това прегърнете безпокойството като част от живота си и след това го оставете да си отиде. Крещете с пълно гърло, удряйте възглавница, тропайте с крака или се удряйте в гърдите. Направете всичко, което ви помага да го извадите!

Как да се справите с тревожността според зодията си

2. Раздвижете се

Упражнението е може би последното нещо, което искате да правите, когато умът ви е претоварен. Може да се тревожите за болезненост след тренировка и невъзможност да ходите или да седите през следващите два дни. Или мислите ви може да се насочат към най-лошия сценарий и да се страхувате, че ще се пренапрегнете и ще получите инфаркт. Но в действителност упражненията са едно от най-добрите естествени решения против тревожност.

Физическата активност повишава нивата на ендорфини и серотонин, за да ви помогне да се почувствате по-добре емоционално. И когато се чувствате по-добре отвътре, цялата ви перспектива се подобрява. И тъй като мозъкът ви не може да се съсредоточи еднакво върху две неща едновременно, упражненията също могат да отклонят ума ви от проблемите ви. Стремете се към поне 30 минути физическа активност три до пет дни в седмицата. Не мислете, че трябва да се борите с болезнена тренировка. Всеки тип движение е добро, така че сложете любимото си сладко и се движете из къщата. Или вземете постелка и избухнете в любимите си йога пози.

3. Спрете кофеина

Чаша кафе, шоколад или ледено студена кола може да ви помогне да се почувствате по-добре. Но ако кофеинът е любимото ви лекарство, тревожността ви може да се влоши.

Кофеинът дава тласък на нервната система, което може да повиши енергийните нива. Но когато е под напрежение, тази нервна енергия може да предизвика пристъп на тревожност. Сега идеята да се откажете от любимата си кофеинова напитка може да повиши сърдечния ви ритъм и да предизвика безпокойство, докато четете това, но не е нужно да спирате студената пуйка или да се отказвате напълно от кофеина. Всичко е въпрос на умереност.

4. Увеличете времето за сън

С вашия натоварен график няма време за сън, нали? Някои работохолици се хвалят, че се нуждаят само от три или четири часа сън на нощ, сякаш казват: „Аз съм по-решителен и отдаден от всички останали“. Но каквото и да си казвате, вие не сте робот. Хората се нуждаят от сън, за да функционират правилно, така че освен ако не сте се облъчили от някоя близка планета, това се отнася и за вас.

Независимо дали се справяте с безсъние, нарочно ограничавате количеството си на сън или сте самозван бухал, хроничното лишаване от сън ви прави податливи на безпокойство. Направете услуга на себе си (и на всички около вас) и спете осем до девет часа всяка нощ. Разработете рутина преди лягане, за да четете книга или да правите нещо релаксиращо преди лягане. Колкото по-добре сте подготвени да се наспивате добре, толкова по-добро качество на съня ще имате, което води и до по-добра сутрин.

5. Започнете да казвате „не“

Вашата чиния е толкова голяма и ако се затрупате с личните проблеми на всички останали, тревожността ви също ще се влоши. Всички сме чували поговорката „Има повече щастие в даването, отколкото в получаването“. Но никъде в това изречение не се казва, че трябва да се отпуснете и да позволите на другите да посягат на вашето време.

Независимо дали карате някого по поръчки, взимате децата му от училище или изслушвате проблемите му, няма да имате достатъчно сили да се грижите за личните си дела, ако изразходвате почти цялата си енергия в грижа за другите. Това не означава, че никога не трябва да помагате на никого, но знайте своите ограничения и не се страхувайте да кажете „не“, когато имате нужда.

6. Не пропускайте хранения

Ако безпокойството причинява гадене, мисълта за ядене на храна е толкова привлекателна, колкото и ядене на мръсотия. Но пропускането на хранене може да влоши безпокойството. Кръвната ви захар пада, когато не ядете, което причинява освобождаването на хормон на стреса, наречен кортизол. Кортизолът може да ви помогне да се представяте по-добре под натиск, но също така може да ви накара да се почувствате по-зле, ако вече сте склонни към безпокойство.

Фактът, че трябва да ядете, не оправдава да тъпчете каквото и да било в устата си, така че това не е извинение да прекалявате със захарта и нездравословната храна. Захарта не предизвиква безпокойство, но приливът на захар може да причини физически симптоми на безпокойство, като нервност и треперене. И ако започнете да се вманиачавате в реакцията към захарта, може да получите пълна паническа атака.

Включете в диетата си повече постни протеини, плодове, зеленчуци и здравословни мазнини. Яжте пет до шест малки хранения през деня и избягвайте или ограничавайте приема на захар и рафинирани въглехидрати.

30 положителни утвърждения при безпокойство - те ще успокоят и поддържат нервите ви

7. Живейте в момента

Освен думите на тази страница, за какво мислите в момента? Притеснявате ли се за среща, която имате следващата седмица? Стресирани ли сте от постигането на финансовите си цели? Или може би сте обсебени от това дали ще бъдете добър родител - въпреки че нямате деца и нямате планове да зачевате в близко бъдеще.

Ако сте отговорили с „да“ на някой от тези въпроси, току-що сте разкрили част от проблема. Подобно на много други с тревожни разстройства, вие имате проблеми да живеете в момента. Вместо да се тревожите за днес, вие вече мислите за утрешните проблеми. И в зависимост от тежестта на вашето безпокойство, може да се стресирате за грешките от вчера.

Не можете да контролирате бъдещето и не можете да заемете машина на времето и да промените миналото, така че ето една мисъл: приемайте всеки ден такъв, какъвто идва. Да не кажа, че не можете да бъдете проактивни и да избягвате проблемите. Но не се фокусирайте твърде много върху това, което е било и какво ще бъде, което създава безпокойство за себе си. Вниманието и медитацията се коренят в живота в момента и е доказано, че облекчават безпокойството. Опитайте се да практикувате няколко минути на ден и увеличавайте продължителността с времето. Най-добрата част? Можете да го правите навсякъде: в леглото, на работното си бюро или дори на път за вкъщи.

Безпокойството е звяр, но е възможно да спечелите битката без лекарства. Понякога преодоляването на безпокойството и нервността е просто въпрос на промяна на вашето поведение, мисли и начин на живот. Можете да започнете с подход без лекарства и след това да говорите с лекар, ако симптомите ви не се подобрят или се влошат. Тези антитревожни тактики без лекарства могат дори да ви помогнат да допълните своя режим на лечение. Правете това, което работи за вас, и знайте, че безпокойството не контролира живота ви.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес