Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 ползи от терапията с червена светлина, за които не сте и предполагали

24 юли 2024, 09:48 часа

Терапията с червена светлина, наричана още фотобиомодулация или терапия с ниско ниво на светлина (LLLT), е терапевтично лечение, което може да помогне за подобряване на акне, фини линии, бръчки, алопеция и други кожни и здравословни състояния.

В исторически план червената светлина е използвана за първи път в края на 19 век за лечение на белези от едра шарка. Точните механизми на терапията с червена светлина обаче не бяха добре разбрани доскоро. Все повече изследвания показват обещаващи доказателства за клиничния потенциал на червената светлина за подпомагане на множество състояния.

Как действа терапията с червена светлина

Терапията с червена светлина е неинвазивно лечение, което използва ниски дължини на вълните на червена или близка инфрачервена (NIR) светлина върху тялото или големи части от тялото. По време на лечението фотоните или отделни единици светлина се абсорбират от фоточувствителни молекули в част от кожните ви клетки. При лечения с червена светлина това може да доведе до намалено възпаление, повишено възстановяване на тъканите и заздравяване на кожата.

Какви са възможните ползи от терапията с червена светлина

Терапията с червена светлина е обещаващо терапевтично лечение с много възможни ползи от подобряване на външния вид на кожата до зарастване на рани. Въпреки това, тъй като употребата и изследването на терапията с червена светлина са сравнително скорошни, са необходими повече изследвания за нейните потенциални клинични ползи.

Намалява мускулната болка и възпалението

В преглед на проучвания върху терапията с червена светлина и нейния ефект върху мускулната тъкан, изследователите установиха, че червената светлина може да е в състояние да активира, лекува и регенерира увредена мускулна тъкан. Проучванията показват, че червената светлина може да помогне за подобряване на спортните постижения при спортисти, когато се доставя на мускулите преди или след тренировка.

Прегледът също така показа, че терапията с червена светлина може да помогне за увеличаване на нивото на мускулна маса, натрупана след тренировка, както и за намаляване на възпалението и оксидативния стрес в мускулните биопсии.

В рамките на прегледа на проучването има редица ограничения, които трябва да се отбележат: проучванията са избрани и анализирани от една научна медицинска база данни и изследователите, извършващи прегледа, не са извършили сравнителен анализ. Констатациите обаче са много обещаващи и изискват допълнително проучване.

Подмладява кожата

Терапията с червена светлина може да подобри външния вид и текстурата на кожата.

В проучване, включващо 136 души, терапията с червена светлина видимо намалява фините линии, бръчките, грапавостта на кожата и увеличава плътността на колагена. Изследователите установиха, че терапията с червена светлина осигурява безопасно лечение на кожната тъкан с висока степен на удовлетвореност на пациентите. Важно е да се отбележи, че изпитването е финансирано от производител на светлинни препарати, така че е необходимо допълнително проучване

Подобрява акнето

Проучванията показват, че терапията с червена светлина може да е в състояние да лекува акне. Когато се прилага върху кожата, терапията с червена светлина намалява възпалението и увеличава обмяната на кератиноцитите, най-често срещаният тип кожни клетки, които изграждат структурата на горния ни слой на кожата.

Има също така обещаващи проучвания за лечение на леко до умерено акне с комбинация от червена светлина и синя светлина. Въпреки това са необходими повече изследвания за дългосрочните ефекти на червената светлина върху акнето и употребата на червена светлина за тежко акне.

Може да намали телесните мазнини в някои области

Устройствата за терапия с червена светлина, базирани на лазер, често се използват за процедури за контуриране на тялото, които имат за цел да намалят телесните мастни натрупвания в ръцете, задните части, бедрата и корема.

Клиничните резултати обаче са смесени, като някои проучвания показват значителни резултати, а други проучвания не показват значителни разлики. Освен това, някои проучвания са имали финансиране от индустрията или недостатъци в методологията, така че са необходими повече доказателства, за да се потвърди тази полза.

Подпомага заздравяването на рани

Много проучвания върху терапията с червена светлина са изследвали нейните ефекти върху заздравяването на рани.1 Един преглед на четири проучвания, включващи 131 души с диабетни язви на краката, установи, че терапията с червена светлина показва положителни терапевтични резултати без сериозни странични ефекти. Това предполага, че терапията с червена светлина има потенциал за ефективно лечение на диабетни язви по краката и други рани.

Може да лекува травматично мозъчно увреждане и други мозъчни нарушения

Терапията с червена светлина е изследвана като лечение на травматични мозъчни наранявания и други мозъчни нарушения. Едно проучване установи, че участници с хронично, леко травматично мозъчно увреждане (mTBI) съобщават за подобрен сън и по-малко симптоми на посттравматично стресово разстройство (PTSD) след прилагане на скалпа с червена и близка инфрачервена светлина.

Какви са отрицателните ефекти от терапията с червена светлина

Въпреки че модерната терапия с червена светлина има много положителни ползи и е практически без странични ефекти, когато се използва правилно, има някои потенциални рискове. Те включват:

  • Леко или продължително зачервяване на кожата
  • Суха кожа
  • Сърбяща кожа
  • Покриване на кожата
  • Поява на мехури или лющене
  • Хиперпигментация

Когато терапията с червена светлина се използва в правилната доза (дължина на вълната) за конкретно лечение и се прилага от сертифициран дерматолог, страничните ефекти, свързани с кожата, са изключително редки.

Как действа терапията с червена светлина и ползите, които трябва да знаете, според дерматолози

Как да получите терапия с червена светлина

Въпреки че терапията с червена светлина се счита за безопасно лечение, важно е да се консултирате с вашия доставчик на здравни услуги или сертифициран дерматолог, преди да започнете лечението.

Честотата и дължината на вълната на лечението с червена светлина варира в зависимост от третираната зона.

Терапията с червена светлина е достъпна и чрез домашни устройства, които могат да се използват за малко време дневно. Въпреки това, не всички устройства имат клинични проучвания, за да подкрепят твърденията си. Също така, тези домашни устройства са по-малко мощни от лечението в офиса.

Терапията с червена светлина е ефективно терапевтично лечение, което има много потенциални ползи. Последните клинични данни показват, че терапията с червена светлина може да помогне за лечение на мускулни болки, възпаление и акне, наред с други предимства.

Въпреки че новите изследвания са обещаващи и показват, че терапията с червена светлина е безопасно и ефективно лечение, много проучвания имат конфликт на интереси или други ограничения. Ще са необходими повече изследвания, за да се определи дългосрочното въздействие на терапията с червена светлина върху здравето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес